Tour de Terras

Een tocht langs de fijnste Dordtse terrassen

De corona-maatregelen zijn helaas weer aangescherpt sinds 13 oktober 2020. De horeca moet volledig sluiten voor in ieder geval 4 weken, ook de terrassen moeten dicht. Gelukkig zijn er vele ondernemers die gelijk het roer weer omgooien en overschakelen op afhalen en/of thuisbezorgen!

 

Verborgen binnentuinen

Vanaf de straat gezien zou je het niet zo gauw vermoeden, maar achter die mooie oude gevels in de binnenstad gaan vaak schitterende stadstuinen schuil. Zo kun je onder andere bij Brut (Groenmarkt 121) in het groen van je wijntje of burger genieten. Iets verderop heeft ook lunchroom Den Witten Haen (Groenmarkt 19-B) een fijne tuin.  Bijzonder is ook het terras van Coffeelicious (Nieuwe Haven 29-30) in de prachtige oude tuin van het statige Huis van Gijn, bij het gelijknamige museum.

Verborgen groene parel van Het Magazijn

Een grote verrassing qua binnentuinen is de grote, volledig besloten stadstuin van Het Magazijn (Voorstraat 180). Een unieke plek, want waar anders in het centrum hoor je vogels fluiten en de wind door de bomen ruisen? Tot voor de opening van het restaurant, wist bijna niemand van het bestaan van deze groene oase achter de Voorstraat Noord. Het drukke leven op straat lijkt hier mijlenver weg. Het maakt het de ideale plek voor een ontspannen lunch, diner, borrel of gewoon een kop koffie. Lekker in de zon of juist beschut in de schaduw, gezellig met vrienden aan een biertafel of intiem samen in een klein zitje. In deze fijne tuin kan het allemaal, de hele dag door, zeven dagen per week van je cappuccino in de vroege ochtendzon tot je speciaalbiertje bij een knapperend vuurtje onder de sterrenhemel. www.magazijndordrecht.nl

Genieten langs het water

Ook fijn toeven, vooral bij erg warm weer, is het op de vele terrassen langs het water. Bij Merz (Korte Kalkhaven 3) zit je op het zonnige terras aan een binnenhaven vol imposante binnenvaartschepen.

Aan het begin van de Nieuwe Haven vind je aan het Blauwpoortsplein de gezellige terrassen van Finn’s (Blauwpoortsplein 13) en Lef (Blauwpoortsplein 15). Iets verderop geniet je onder de prachtige monumentale overkapping van Otto e Mezzo (Vismarkt 1) van pizza’s, antipasti en drankjes en bij tapasbar ’t Vlak (Vlak 11) van de lekkerste tapas én zicht op de prachtige Wolwevershaven. Struin je nog verder langs de havens, dan kom je uiteindelijk bij het beroemde Groothoofd waar je vanaf de verschillende terrassen onevenaarbaar uitzicht hebt op het befaamde Dordtse Drierivierenpunt. Met tot laat in de avond zon en altijd een lekker verkoelend briesje kun je je geen betere terrasplek wensen.

Zoek je juist wat meer levendigheid, dan vind je verspreid door het centrum meer dan genoeg terrassen vanwaar je het stadse leven op je gemak gade kunt slaan. Het begint al direct tegenover het station, met het mooie terras van Café Buddingh (Stationsweg 4). Met de hoge en lage tafels, comfortabele banken, intieme zitjes en heerlijke zitzakken op de trap is er voor ieder wat wils. Voor een kop koffie, uitgebreide lunch, borrel of diner of om een drankje te doen met lekkere hapjes als taco’s en oesters erbij.

Stadsterrassen en pleinen

Verderop in de straat kom je langs het sfeervolle terras van restaurant/gastrobar POST (Johan de Wittstraat 128); dé plek voor allerlei mediterraans lekkers in je glas en op je bord. Op steenworp afstand liggen daar aan het water van de Spuiboulevard de zonnige terrassen van DOK Bar & Bites en DOK Bar & Bites 2.0 (Spuiboulevard 97-E). En iets verderop vind je ook DOK Bistro (Spuiboulevard 3). Vanaf 16.00 uur kun je daar aanwaaien voor een drankje en een hapje of een lekker diner, mooie wijnen, speciaalbieren en probeer ook zeker eens de kreeft!

Wandel je verder de stad in, dan zit je, letterlijk en figuurlijk, op en rondom de Visbrug altijd goed. Hier vind je het zonnige terras van het Griekse restaurant Olympiada (Visbrug 2), de mondaine, Parijse sfeer van Centre Ville (Voorstraat 345-347) en het uitgebreide terras van De Crimp (Visstraat 7). Het was er al aangenaam zitten voor de monumentale gevel, je kunt ook aan de overkant van de zon genieten in vijf stijlvolle houten nissen tegen de Waalse Kerk. Elk zitje heeft plek voor tien, dus ruimte zat om 1,5 meter afstand te houden. 

En natuurlijk ben je ook welkom het bekendste terrassenplein van Dordrecht: het Scheffersplein! De terrassen daar zien er beter uit dan ooit en er is genoeg keuze dat je vast een terras vindt dat bij je past!

skyline-visual