Dordrechts Museum tuin

Speciale Activiteiten

Naast de openstelling van tientallen monumenten vinden er dit weekend ook allerlei verrassende activiteiten plaats in de binnenstad.

Speciaal menu & storyteller De Crimpert Salm

Kom tijdens de Open Monumentendagen naar De Crimpert Salm. Hier kunt u op zaterdag 14 september genieten van een speciaal ‘Open Monumentendagen menu’. Kom luisteren naar de verhalenverteller, laat u verrassen door verhalen over de geschiedenis van Dordrecht en De Crimpert Salm. U kunt reserveren via tel. 078-6145557 (reserveren is niet verplicht).

Dansworkshops in de Bibliotheek (Café Americain)

Kent u het oude Café Americain aan de Groenmarkt nog? Heeft u vroeger ook gedanst in de Blauwe Kamer of dit altijd al eens willen doen? Dit kan tijdens de Open Monumentendagen. Op zaterdag 14 september (13.00-14.30 uur) wordt er een ‘Hip-hop dansworkshop’ georganiseerd. Leuk voor alle leeftijden (dus ouders mogen ook meedoen). Speciaal voor onze oudere bezoekers vindt er op deze dag (15.00-16.30 uur) een ‘Salsa dansles’ plaats. Beide vinden plaats in de Blauwe Kamer. Tussendoor kunt u genieten van een hapje en een drankje in Café Americain. U kunt zich (kosteloos) inschrijven via http://www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten. Registratie is mogelijk ongeveer 6 weken van tevoren.

Picknicken en schilderkunsten in de tuin van het Dordrechts Museum

Op zondag 15 september stelt het Dordrechts Museum (12.00-17.00 uur) haar binnentuin beschikbaar voor een overheerlijke picknick. De tuin is een ideale plek om gezellig bij elkaar te komen en te genieten van een goed gevulde picknickmand. Tijdens uw picknick kunt u ook genieten van de kunstschilders die op locatie hun kunstwerken maken. Kortom, echt een plek van plezier! U kunt reserveren via tel. 078-6329100 of info@art-dining.nl.

Open Monumenten Café in het Magazijn

Tijdens de Open Monumentendagen zal het Magazijn op zondag 15 september tussen 12.00-17.00 uur omgetoverd worden tot een waar ‘Open Monumenten Café’. Welke muziek wilt u horen? Selecteer uw favoriete nummers en de Dj’s gaan hier mee aan de slag. Kom gezellig bij elkaar en geniet van een drankje, waag een dansje en geniet samen van muzikale toppers.

Restauratiebeurs VAKWERK (tuin van de Grote Kerk)

Voor de vierde keer op rij organiseert Maison l’Art Nouveau de Restauratiebeurs VAKWERK tijdens de Open Monumentendagen in Dordrecht. Op de restauratiebeurs kunnen bezoekers kennismaken met diverse vakmensen die bij het onderhoud en de restauratie van een monument onmisbaar zijn. Zo kan men ontdekken hoe een decoratieschilder nietvan-echt-te-onderscheiden marmer schildert, meekijken over de schouder van een meubelrestaurator, of zich laten informeren over het schilderen met lijnolieverf. Andere ambachten die vertegenwoordigd worden op de restauratiebeurs zijn restauratie stukadoren, klassiek beeldhouwen en het restaureren van antiek houtsnijwerk. Naast ambachtslieden zijn er ook specialisten aanwezig die u kunnen adviseren op het gebied van bouwhistorie en historische interieurs. Kortom, een Erfgoed Fair voor iedereen met een passie voor restauratie & erfgoed! De restauratiebeurs is gratis toegankelijk.

Familiecircus Kloostertuin

Speciaal voor de Open Monumentendagen is er een familiecircus in de Kloostertuin neergestreken. Er is een kinderkaravaan compleet met lachspiegels, een buitenpiste met shows van verschillende artiesten en een heus vlooiencircus. Hier zijn onder andere sterke mannen en beeldschone koorddanseressen te bewonderen, ook kunnen de kinderen hier genieten van nostalgische spelletjes en oefenen met circusmateriaal. Door de klassieke uitstraling van dit circus worden kinderen van alle leeftijden verleid om in een andere wereld te stappen. Hoewel de sfeer je meeneemt naar vroeger tijden, zijn de voorstellingen modern.

Beverwijcksplein pianoconcert

Het Beverwijcksplein wordt zaterdag omgetoverd tot een sfeervol openluchtconcert ‘Plezier aan het klavier’. Geniet tussen 14.00 en 17.00 uur van het spel van jonge pianovirtuozen. Zij spelen van klassiek tot jazz, soms begeleid door lokaal zangtalent.

Kinderspeurtocht ‘Kraeck den code’

Speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een speurtocht langs diverse monumenten. Ze kunnen zelf op avontuur aan de hand van een schatkaart en zich lekker uitleven met vragen en opdrachten. De route start in de tuin van de Grote Kerk en leidt door het historisch havengebied naar het Groothoofd. De speurtocht is op eigen gelegenheid en elk moment van de dag te doen; u vindt de beschrijving bij intree Dordrecht | VVV.

Rondvaarten Imbarcazione Barone

Benvenuto a bordo! Twee Dordtse broers met Italiaans bloed laten bezoekers de stad het liefst zien daar waar zij het best tot haar recht komt: vanaf het water! Inschepen kan op de steiger aan de Pottenkade (naast de Grote Kerk). Graag even bellen met 06-48467640 om een plaatsje te reserveren. Kosten: 15,00 p.p. kinderen tot 16 jaar € 10,00 (vanaf 4 personen).

Rondvaarten ss Pieter Boele

Op zaterdag en zondag kunt u tussen 12.00 en 16.00 uur (elk heel uur) een 45 minuten durende rondvaart maken op de Pieter Boele. Tijdens de vaart is de stoommachine te bezichtigen en de enthousiaste vrijwilligers vertellen graag over deze bijzondere voormalige Rijn-stoomsleper. Inschepen op het Groothoofd. Kosten € 4,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar € 3,50.

Nationale Orgeldag

Het is u vast wel opgevallen in de programmabeschrijving van de monumenten: op zaterdag is er steeds een beetje extra aandacht voor de orgels in Dordrecht. Terecht, want het is weer Nationale Orgeldag. Sinds 2002 gelijktijdig georganiseerd met de Open Monumentendagen. Op www.nationaleorgeldag.nl leest u alle wetenswaardigheden nog eens rustig terug.

Voorstraat Noord Festival

Dit gezellige festival staat in het teken van kunst en cultuur. Tussen Voorstraat 220 en het einde van de Riedijk zijn er zaterdag tal van activiteiten. Tussen
12.00 en 23.00 uur kunt u genieten van straattheater, modeshows, singer-songwriters, kunst op straat, workshops, kinderactiviteiten en live muziek op verschillende podia. Dit jaar aangevuld met een speciaal lichtprogramma voor de Open Monumentendagen, vanaf 18.00 uur door de hele straat te bewonderen. Bekijk het volledige programma op www.voorstraatnoord.nl.

VVV Wandelingen

Wilt u nog uitvoeriger worden geïnformeerd over de historie van Dordrecht en haar monumentale panden? Dan starten op zaterdag en zondag bij intree Dordrecht | VVV gratis rondleidingen. Een gids neemt u gedurende anderhalf uur mee door al het moois dat Dordrecht te bieden heeft. De wandelingen starten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur. Voor deze wandelingen reserveert u op de dag zelf. Er is een beperkt aantal plekjes beschikbaar.

Kunstrondje Dordt

In het historisch centrum bevinden zich op loopafstand van elkaar ruim zestig zaken, musea en open monumenten aaneengesloten in de Dordtse Vereniging van Kunst- en Antiekhandelaren. U vindt er oude en moderne kunst, klassiek design, antiek, brocante, (antiquarische) boeken en nog veel meer. Het Kunstrondje Dordt is een wandeling langs deze winkels (zondag tussen 12.00 en 17.00 uur). De route is gratis verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV en de deelnemers.

Overbruggen, kunstroute Dordtse brugwachtershuisjes

‘Overbruggen’ is een tweejarig kunstproject waarin zes zachtjes ingeslapen brugwachtershuisjes door zes lokale kunstenaars weer nieuw leven ingeblazen krijgen. U vindt de huisjes bij de Draaibrug, Engelenburgerbrug, Boombrug (2x), Riedijksbrug en Prins Hendrikbrug. Een aantal van hen komt u al tegen op de Open Monumentendagen route. Maar u kunt ook langs alle huisjes lopen of fietsen. Meer informatie leest u op http://brugwachtershuisjes.nl/overbruggen-dordrecht/. De folder is verkrijgbaar bij intree Dordrecht | VVV.

skyline-visual