Open Monumentendagen 2020

Dordtse Open Monumentendagen: vooral in de buitenlucht en digitaal

Dit jaar vinden de Open Monumentendagen plaats op 12 & 13 september 2020. Gedurende dit weekend is er een aangepast programma en kunt u de prachtige historie van de binnenstad bewonderen. Zien we jou tijdens dit weekend in Dordrecht?

Openlucht Monumentendagen
Dordrecht is met ruim duizend monumenten een echte monumentenstad. De historische binnenstad met haar schilderachtige straten spreekt al tot ieders verbeelding. Door de coronamaatregelen is er dit jaar een alternatief programma. Deze editie worden er speciale activiteiten in de buitenlucht georganiseerd. Deze activiteiten staan in het teken van het landelijke thema van de Open Monumentendagen ‘Leermonument’. Oriënteer u, voordat u op pad gaat, op het programma die u hier kunt downloaden.

22 monumenten gratis geopend

Tijdens de Open Monumentendagen openen 22 monumenten gratis hun deuren voor het publiek. Het thema is ‘Leermonument’ dus ga eens langs bij het Onderwijsmuseum, De Gulden Os, DordtYart, Het Hof van Nederland of een van de kerken die Dordrecht rijk is. Let op: bij sommige monumenten en activiteiten moet u vooraf reserveren!

Bekijk de geopende monumenten
Nationaal Onderwijsmuseum Dordrecht

Themawandeling of speurtocht

Haal de gratis themawandeling of speurtocht op bij Intree Dordrecht | VVV en loop op je eigen gelegenheid langs speciale openluchtactiviteiten bij monumenten. Wilt u nog meer informatie over de monumenten in Dordrecht? Neem dan de gids Monumenten in Dordrecht mee op uw route door de stad. Deze gids biedt u meer achtergrondinformatie over ruim zeventig beeldbepalende panden in Dordrecht.

Bekijk de wandelingen

In de openlucht binnenkijken in bijzondere gebouwen

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt; dat is wat je tijdens de Open Monumentendagen kunt doen. Met filmprojecties en verhalenvertellers aan de buitenkant van het monument krijg je dit jaar op een creatieve manier een kijkje aan de binnenkant. Bij een aantal monumenten is exclusief voor deze editie van de Open Monumentendagen gefilmd. Tijdens het weekend kan je bijvoorbeeld binnenkijken bij de Berckepoort, woonhuis In den Hatert en het woonhuis in de voormalig Stoomdrukkerij. Ook krijg je een kijkje achter de schermen bij The Movies en de Munt van Hollandt.

Muzikale Monumenten

De zaterdag en zondag staan in het teken van de Muzikale Monumenten. Tussen 13.00 – 17.00 uur geniet je in de buitenlucht van muzikale klanken. Je kunt op drie locaties luisteren naar muzikanten, namelijk bij: Distilleerderij Rutte & Zn, Het Hof en het Stadhuis.

Bekijk het volledige programma
Stadhuis

Digitale Open Monumentendagen

Het alternatieve programma is digitaal en bestaat uit:

  • Een serie podcasts ‘Leermonument in Dordrecht’: Voor de podcast ‘Leermonument in Dordrecht’ selecteerden we drie juweeltjes die passen bij het thema. De serie bestaat uit drie afleveringen en is vanaf 11 september te beluisteren via SoundCloud (zonder inloggen), Spotify en iTunes.
  • De app ‘Dordrecht5D’: Dordrecht5D is een interactieve app met wandeling door Dordrecht, die je zowel thuis vanaf de bank als lopend door de binnenstad kunt doen.
Bekijk de podcasts & Dordrecht5D app
Albumhoes Open Monumentendagen
skyline-visual