Open Monumentendagen 2020

Dordtse Open Monumentendagen: vooral in de buitenlucht en digitaal

Aflopen editie vonden de Open Monumentendagen plaats op 12 & 13 september 2020. Gedurende dit weekend was er een aangepast programma en kon de prachtige historie van de binnenstad worden bewonderd.

Openlucht Monumentendagen
Dordrecht is met ruim duizend monumenten een echte monumentenstad. De historische binnenstad met haar schilderachtige straten spreekt al tot ieders verbeelding. Door de coronamaatregelen was er afgelopen editie een alternatief programma. Deze editie werden er speciale activiteiten in de buitenlucht georganiseerd. Deze activiteiten stonden in het teken van het landelijke thema van de Open Monumentendagen ‘Leermonument’. Bekijk het programma van de afgelopen editie hier.

22 monumenten geopend

Tijdens de Open Monumentendagen 2020 openden 22 monumenten gratis hun deuren voor het publiek. Het thema was ‘Leermonument’ dus trekpleisters waren het Onderwijsmuseum, De Gulden Os, DordtYart, Het Hof van Nederland of een van de kerken die Dordrecht rijk is.

Nationaal Onderwijsmuseum Dordrecht

Themawandeling of speurtocht

Haal de gratis themawandeling of speurtocht op bij intree Dordrecht | VVV en loop op eigen gelegenheid langs bijzondere monumenten. Wilt u nog meer informatie over de monumenten in Dordrecht? Neem dan de gids Monumenten in Dordrecht mee op uw route door de stad. Deze gids biedt u meer achtergrondinformatie over ruim zeventig beeldbepalende panden in Dordrecht.

Bekijk de wandelingen

In de openlucht binnenkijken in bijzondere gebouwen

Binnenkijken in bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt; dat is wat je tijdens de Open Monumentendagen kunt doen. Met filmprojecties en verhalenvertellers aan de buitenkant van het monument krijg je dit jaar op een creatieve manier een kijkje aan de binnenkant. Bij een aantal monumenten is exclusief voor deze editie van de Open Monumentendagen gefilmd. Tijdens het weekend kan je bijvoorbeeld binnenkijken bij de Berckepoort, woonhuis In den Hatert en het woonhuis in de voormalig Stoomdrukkerij. Ook krijg je een kijkje achter de schermen bij The Movies en de Munt van Hollandt.

Muzikale Monumenten

De zaterdag en zondag staan in het teken van de Muzikale Monumenten. Tussen 13.00 – 17.00 uur geniet je in de buitenlucht van muzikale klanken. Je kunt op drie locaties luisteren naar muzikanten, namelijk bij: Distilleerderij Rutte & Zn, Het Hof en het Stadhuis.

Bekijk het volledige programma
Stadhuis

Digitale Open Monumentendagen

Het alternatieve programma is digitaal en bestaat uit:

  • Een serie podcasts ‘Leermonument in Dordrecht’: Voor de podcast ‘Leermonument in Dordrecht’ selecteerden we drie juweeltjes die passen bij het thema. De serie bestaat uit drie afleveringen en is vanaf 11 september te beluisteren via SoundCloud (zonder inloggen), Spotify en iTunes.
  • De app ‘Dordrecht5D’: Dordrecht5D is een interactieve app met wandeling door Dordrecht, die je zowel thuis vanaf de bank als lopend door de binnenstad kunt doen.
Bekijk de podcasts & Dordrecht5D app
Albumhoes Open Monumentendagen
skyline-visual