IJs, ijs en nog eens ijs

23 juni 2020

Misschien wordt het wel weer zo’n zonnige, droge en eindeloze zomer als in 2019. Maar wat het weer ook doet:  een verkoelende traktatie scoren is toch gewoon altijd een goed idee? Het allerlekkerste zijn ze van de ijssalon, waar de keuze natuurlijk reuze is. Dat kan ook lastig zijn. ‘Doe maar euh….’ is een veelgehoorde uitspraak van twijfelende klanten in menig ijssalon. Het zette een zaak in Driehuis er zelfs toe aan om een bak ‘euh-ijs’ in de vitrine te plaatsen. Die hebben we in Dordrecht nog niet gespot. Wel zagen we veel romige bollen, liefde voor het vak en genietende klanten.

#1 La Venezia 

Paolo Gervasio is het schoolvoorbeeld van een trotse Italiaan. De eigenaar van La Venezia werkt dag in dag uit vol passie aan het creëren van goed ijs. “Ons geheim is dat
we met verse producten werken en bovenal met liefde. Het is echt waar wat ze zeggen: dat proef je. Hoewel ijssmaken door de jaren heen steeds extremer lijken te worden, zijn bij ons de traditionele smaken nog steeds het populairst. Banaan, pistache en malaga vormen de top drie. De meeste klanten kiezen voor een bakje. Dat vinden ze lekkerder eten, met een lepeltje. Een hoorntje is natuurlijk wel beter voor het milieu, want dan blijft er geen afval over. Maar iedereen mag uiteraard zelf kiezen.”

Vest 180http://www.laveneziadordrecht.nl/

#2 De Remise

Schitterend is ook de zaak van De Remise, die op Koningsdag voor het eerst de deuren opende in de Grotekerksbuurt. Els Groeneveld vertelt: “We zochten een pand in Dordrecht dat als kantoor kon dienen voor ons bedrijf IJsExpress, leverancier van Ben & Jerry’s, OLA en Häagen-Dazs.

Bij de eerste bezichtiging was het liefde op het eerste gezicht. We zitten in het mooiste straatje van Dordrecht, op een plek vol nostalgie.

De Remise biedt klanten uitsluitend Ben & Jerry’s. “Er zijn pints te koop, maar we hebben ook een mooie schepijsvitrine. Met onder meer de smaak Cherry Garcia, die hier in de supermarkt niet verkrijgbaar is.

Grotekerksbuurt 31B

#3 Belicio Cheatday

Verandering, dat is ook wat in zekere mate past bij Belicio Cheatday. Bubbel waffles, freakshakes, koek gevuld met ijs, ijsdonuts: je kan het zo gek niet bedenken. Allemaal net zo kleurrijk als calorierijk. Maar dat is dan ook het principe: als je eens iets ongezonds en lekkers wil, dan moet je het goed doen.

Kiezen is nog knap lastig, met 24 smaken ijs, een ruim assortiment aan warme en koude producten, 30 verschillende toppings, warme en koude sauzen, minimaal 5 verschillende cookie dough smaken en meer. Dit lekkers is te verkrijgen in de zaak aan het Statenplein.

Statenplein 140 – http://www.belicio-cheatday.nl/

 

#4 Il Giardino Gelato

Ook Il Giardino Gelato heeft ruime openingstijden. De ijssalon aan de Groenmarkt is niet alleen bekend vanwege het heerlijke ijs, maar ook populair vanwege de ruime stadstuin. Op TripAdvisor zeggen klanten onder meer het volgende: ‘Een leuke frisse ijssalon. Voor de zaak zijn enkele zitjes. We wilden voorbijlopen omdat alles bezet was, maar toen zagen we de verwijzing naar de binnenplaats. Mooi uitgestald en heerlijke smaken. Heerlijk rustig op de kleine binnenplaats ons ijs kunnen eten. Weer zo’n verrassend zaakje waar je graag terugkomt’ en ‘Erg lekker ijsje gegeten in het centrum van Dordrecht. Wij hadden de tiramisu, pistache en Kinder Bueno, allemaal erg goed! Aardig meisje in de bediening. Genoeg zitgelegenheid om je ijsje op te eten.’

Groenmarkt 141, Meer informatie

#5  Otto e Mezzo Gelateria

Dan is er ook nog Otto e Mezzo Gelateria. Inderdaad, het kleine zusje van de reguliere Otto e Mezzo. Die zaak is met name bekend om de pizza’s. En wat is er dan logischer dan als aanvulling in een ander pand ook Italiaans ijs te gaan verkopen? Eigenaar Dick Lap: “In mijn ogen is het een logische aanvulling. We hebben op deze manier een leuk, Italiaans pleintje gecreëerd. Gasten in het restaurant lopen na het diner regelmatig nog even naar de ijssalon. Maar het werkt ook andersom. Mensen die zin hebben in een ijsje, lopen daarna soms ook door naar het restaurant.”

Otto e Mezzo Gelateria ging vorig jaar van start en had zich natuurlijk geen betere zomer kunnen wensen. “Dat was inderdaad een goede timing. Met zoveel zonnige, warme dagen wist men ons al aardig te vinden. De populairste smaken? Dat zijn toch wel salted caramel, stroopwafel, oma’s appeltaart, lemon cookie merengue en Bounty.

Varkenmarkt 33 – http://www.ottoemezzo.nl

#6  De Ijswinckel Dubbeldam

Bij de IJswinckel kun je  kiezen uit verschillende soorten sorbet- en roomijs. De fruitsmaken worden uitsluitend bereid met verse producten, dus als je aardbeien, banaan of citroen ijs bestelt dan proef en geniet je ook echt van deze vruchten. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook de bekende smaken als vanille, pistache & chocolade, en op een ambachtelijke manier bereid.

Damplein 1a – https://www.facebook.com/deIJswinckelDordrecht

 

skyline-visual