Bezoek één van de musea

10 juni 2020

In musea heerst over het algemeen rust, maar dat is niet hetzelfde als doodse stilte. Genieten van kunst, exposities en tentoonstellingen kon vanwege het coronavirus langere tijd niet. Sinds 1 juni gelukkig weer wel. Ook in Dordrecht. Goed nieuws voor alle cultuursnuivers!

Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum beschikt over veel vierkante meters, waardoor de voorschriften relatief eenvoudig uit te voeren en na te leven zijn. Gert Jan Schouten, hoofd Publiekszaken: “We hebben daarbij zoveel mogelijk ingezet op duidelijke aanwijzingen en eenrichtingsverkeer in looproutes. Tegelijkertijd willen we mensen niet ontzettend lastigvallen met zulke zaken.

Om bezoekersaantallen te reguleren is het vooraf aanschaffen van een e-ticket tegenwoordig verplicht.” Bezoekers kiezen via de website eenvoudig een dag en een tijdsslot uit. Per dag en tijd is een beperkt aantal tickets beschikbaar. Zo wordt voorkomen dat er te veel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een lange wachtrij staat bij de ingang. 

www.dordrechtsmuseum.nl

Huis van Gijn

Datzelfde geldt voor Huis van Gijn. “Dit is een stuk compacter van opzet, dus het is ook de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers om even te tellen hoeveel mensen er misschien al in een bepaalde ruimte zijn. Ook hier geldt dat de regels duidelijk leesbaar overal ophangen. 

Het bijzondere huis aan de Nieuwe Haven is zeker een bezoekje waard. Het werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. Simon van Gijn, zakenman, jurist en verzamelaar woonde hier van 1864 tot zijn dood in 1922. Zijn huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten. Voorwaarde was dat het interieur zo veel mogelijk intact zou blijven. In 1925 werd het huis opengesteld voor publiek.  Naast interieurs uit de 17de, 18de en 19de eeuw beschikt het museum over een collectie kunstnijverheid, een speelgoedverzameling en een grote collectie historieprenten; de Atlas Van Gijn.

www.huisvangijn.nl

Het Hof van Nederland

In het Hof van Nederland werd de basis gelegd voor het Nederland van nu. “Eigenlijk heb je daar altijd al een min of meer vaste route om te lopen. Het coronaproof maken vergde dus niet heel veel uitzoekwerk. Hopelijk maken voldoende mensen de komende tijd weer de gang naar het Hof van Nederland. Het is zeker de moeite waard. Musea mogen weer wat publiek ontvangen, dat is al meer dan al die evenementen, concerten en theatervoorstellingen die zijn afgelast. In die zin zijn wij al blij met dit beginnetje. Het is hopen dat de versoepelingen in de zomer verder doorzetten, maar dat is voor iedereen nog koffiedik kijken.” 

www.hethofvannederland.nl

Nationaal Onderwijsmuseum

Het Nationaal Onderwijsmuseum beschikt over een groot oppervlakte, met goed overzicht. “Dat is in deze tijd wel een voordeel,” vindt Linda Terpstra. Zij is qua marketing en communicatie verbonden aan het museum. “Omdat er nogal iets veranderd op het gebied van regelgeving, proberen we dit steeds al op voorhand te ondervangen. Zo komen we niet op het laatste moment voor al te grote verrassingen te staan. Ook wij werken met timeslots. Ik hoop dat bezoekers ons weer een beetje weten te vinden. Je merkt natuurlijk dat mensen wel weer wat makkelijker naar buiten gaan.

Wij merkten bij het Onderwijsmuseum de afgelopen periode wel dat er op social media veel interesse in ons was. Het zou mooi zijn wanneer zich dat vertaalt in veel bezoekers op de kortere en langere termijn. Een leeg museum voelt ontzettend tegennatuurlijk. Dit is juist een plek waar iets te ontdekken en te beleven moet zijn. WWe hebben er vertrouwen in dat een bezoek aan het Onderwijsmuseum ook nu nog steeds een persoonlijke, leerzame en leuke ervaring is.”

www.onderwijsmuseum.nl 

 

skyline-visual