Musea in Dordrecht

< Terug naar overzicht

Of je nu van kunst, geschiedenis, theater, muziek of literatuur houdt, als cultuurliefhebber kom je in Dordrecht niets tekort. Met ruim duizend monumenten, een rijke historie met bijbehorende sagen en legenden, verschillende musea, muziekpodia, galeries, antiquariaten, een schouwburg en twee bioscopen ben je in de oudste stad van Holland altijd en overal omringd door cultuur.

Hoe welgestelde Dordtenaren anno 1900 woonden ontdek je onder andere in museum Huis van Gijn aan de Nieuwe Haven, waar de tijd al ruim een eeuw stilstaat. Wie door dit voormalige woonhuis van zakenman, jurist en verzamelaar Simon van Gijn (1836-1922) dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. De bewoners lijken er elk moment thuis te kunnen komen, net als in het Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven waar je ook een kijkje krijgt in het leven van rijke Dordtenaren van vroeger. 

Een historische plek van nationale betekenis is het Hof van Nederland. In dit museum zit je dankzij een multimediale presentatie op de eerste rij bij de Eerste Vrije Statenvergadering die hier in 1572 plaatsvond en de geboorte van Nederland inluidde. Ook beleef je er de vroege Gouden Eeuw van het 14e-eeuwse Dordrecht, als belangrijkste stad van Holland. Je leert over de invloed van de Synode van Dordrecht op de Nederlandse taal en cultuur en ontdekt Dordrecht als de stad van Johan en Cornelis de Witt, van watersnood en van de Biesbosch. 

Museum 1940-1945 brengt het verzets- en oorlogsverleden van Dordrecht en de Drechtsstreek in beeld.

Het Nationaal Onderwijsmuseum beschikt met meer dan 390.000 voorwerpen over de grootste onderwijscollectie ter wereld. Alleen al de locatie, het zorgvuldig gerestaureerde gebouw De Holland uit 1939, één van de karakteristieke gebouwen die de eigenzinnige architect Sybold van Ravesteyn (1889 – 1983) heeft ontworpen, is een bezoek meer dan waard.

Wat zeker niet mag ontbreken, is een bezoek aan het Dordrechts Museum, één van de oudste musea in Nederland. De rijke collectie van het in 1842 opgerichte museum omvat zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Hier wandel je langs zeldzame 16e-eeuwse altaarstukken en werken van de grote 17e-eeuwse landschapschilder Aelbert Cuyp en de Dordtse Rembrandtleerlingen Nicolaes Maes, Ferdinand Bol en Arent de Gelder. Er hangt werk van de 18e-eeuwse dierenschilder Aert Schouman, tijdgenoten de gebroeders Van Strij en van bekende schilders van de Haagse School – Mesdag, Weissenbruch en de broers Maris – en Amsterdamse impressionisten als Breitner en Isaac Israels. Ook bezit het museum een unieke collectie schilderijen en tekeningen van de in Dordrecht geboren Ary Scheffer, één van de grote romantische schilders van de 19e eeuw. 

skyline-visual