Historie en Monumenten

Ontdek Hollands oudste stad.

< Terug naar overzicht

Dordrecht, 800 jaar stad.

Dordrecht is een oud-hollandse stad met een rijke historie, die vandaag de dag nog steeds goed zichtbaar is in de binnenstad. De stad werd al groot in de Middeleeuwen en ontwikkelde zich tot hét handels- en bestuurscentrum van Holland en beleeft al in de 14de eeuw haar eigen gouden eeuw.

Lopend langs de binnenhavens zijn de belangrijke overslaggoederen van toen nog duidelijk terug te vinden in de straatnamen, zoals de namen Wijnstraat en Wijnhaven verraden. Vandaag de dag is de binnenstad rijk aan ruim 1000 monumenten en een historische havengebied.

De Grote Kerk is het bekendste monument van Dordrecht en een ijkpunt in de stad. Opvallend is de scheve toren, waarin de 67 klokken tellende beiaard is ondergebracht.

Duizend monumenten, historische binnenstadhavens, een geweldige sfeer. Wandel of vaar door de stad, bezoek de Grote Kerk en Het Hof, dwaal rond in museum Huis van Gijn, bewonder de schilderijen van Hollandse meesters in het Dordrechts Museum en kijk je ogen uit in de vele kunst-en antiekwinkels.

Voor de kunst- en cultuurliefhebber heeft Dordrecht een ruim aanbod. Gedurende het hele jaar zijn er exposities in diverse musea. Ook ben je hier aan het juiste adres voor alle bekende theaterproducties op verschillende podia in de binnenstad.

Iconische gebouwen

De rijke historie van Dordrecht is op bijna iedere straathoek terug te zien in de honderden monumenten in de binnenstad. Panden gebouwd in verschillende stijlen, van gotisch tot jugendstil, wisselen elkaar af. Markante gebouwen die het bewonderen waard zijn, zijn onder andere het Stadhuis, de Grote Kerk en de Groothoofdse Poort.

 In de speciale monumentengids (verkrijgbaar bij intree | VVV) staat een overzicht van alle monumenten. Of neem een kijkje op de speciale site. 

skyline-visual