Hofjes Wilhelmina Stichting

Hofje van de Wilhelminastichting

Kasperspad 63
3311 ZE Dordrecht
  • Bouwjaar: 1927
  • Bouwstijl: Delftse en Amsterdamse School
  • Architect: B. van Bilderbeek
  • Oorspronkelijke functie: Arme Vrouwenhof

Op initiatief van het Dordtse echtpaar L.C. van  Oldenborgh-Vriesendorp is tussen 1927 en 1930 de Wilhelminastichting tot stand gekomen. Het hof met  33 woningen zijn dusdanig gegroepeerd dat de bewoners het grootste deel van de dag van zonlicht  kunnen genieten.

De vrouwenfiguur aan de buitenzijde van de poort, gemaakt door de Haarlemse beeldhouwer Van den Eijnde, draagt op haar handen de symbolen van huis en haard. Aan de hofzijde is het  wapen van de stichting te zien, evenals vrouwenfiguren die de ochtend en de avond voorstellen.

De huisjes van de Wilhelminastichting zijn  allemaal even groot en  zijn met  elkaar verbonden door de trap naar de  zolder. In de akte van oprichting werd het doel als  volgt omschreven: “het verschaffen van vrije  woning aan ouden van dagen,  behorende tot een protestants kerkgenootschap, van den vrouwelijke kunne, uit den arbeidersstand of kleine middenstand”.

In de loop van de tijd zijn de statuten gewijzigd: ook mannen en  echtparen kunnen tegenwoordig een woning huren. Sinds de renovatie in de jaren tachtig is dit echter  niet meer gratis.

skyline-visual