Villa Augustus

Villa Augustus - Watertoren en pompgebouw

Oranjelaan 7
Dordrecht
  • Bouwjaar: Watertoren 1881-1883, Pompgebouw 1942
  • Bouwstijl: Watertoren: eclecticisme, Pompgebouw: nieuwe zakelijkheid
  • Architect: Watertoren: J.A. van der Kloes, Pompgebouw: waarschijnlijk A.J. Argelo
  • Oorspronkelijke functie: Watertoren, Pompgebouw

Villa Augustus, watertoren en pompgebouw. Op de hoek van de Oranjelaan en de Noordendijk ligt het voormalig drinkwaterleidingterrein met daarop  de Watertoren uit 1881-1883 en het uit 1942 daterende pompgebouw. De 33-meter hoge Watertoren is  gebouwd in eclectische stijl met invloeden van de  neorenaissance. Het vierkante gebouw kreeg vier  acht hoekige torentjes waartussen zich het waterreservoir bevond. Toen het reservoir in 1938 verhoogd werd om de capaciteit van de toren te ver groten, verdwenen de torentjes. Deze verhoging, een 16-meter hoge  metalen pijp, is in 1982 verwijderd. Net als Watertoren Buitenlust in Dubbeldam heeft deze watertoren een  geheel nieuwe bestemming gekregen als  onderdeel van Villa Augustus. In de Watertoren en het naastgelegen ketelhuis zijn hotelkamers en zalen gerealiseerd.  In het teruggeplaatste oorspronkelijke torentje  bevindt zich nu tevens een hotelkamer.

Het Pompstation, gebouwd in de nieuw zakelijke  stijl, diende voor het oppompen van grondwater,  het regelen van druk in de waterleiding en de  zuivering van grondwater. Hier bevinden zich  tegenwoordig de markt en het restaurant (met  terras aan de tuinzijde) van Villa Augustus.  Het  terrein omvat onder andere moes tuinen,  kassen, een boomgaard en Italiaanse tuin. Ze zijn  geïnspireerd op tuinen uit de renaissance en late  middeleeuwen.

 

Open Monumentendagen 2019

Openingstijden:
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Programma:
Tijdens de Monumentendagen kunt u een kijkje nemen in de tuinen, het pompgebouw met de markt, het restaurant en de lobby van het hotel in de Watertoren.

skyline-visual