‘t Suyckervat (Café Restaurant Merz)

Korte Kalkhaven 3
3311 JM Dordrecht
  • Bouwjaar: 1640
  • Architect: N/B       
  • Oorspronkelijke functie: Suikerfabriek   

Dit karakteristieke gebouw aan de historische havens van Dordrecht heette oorspronkelijk ‘t Suyckervat. Het pakhuis was -zoals de naam al doet vermoeden- in haar beginjaren een suikerfabriek. De architectuur bevestigt dat door de vijf hoge verdiepingen. Ongeveer 40 jaar geleden kreeg het gebouw een horeca functie, met op de begane grond een Café Restaurant. Op de eerste etage bevindt zich een grote zaal die zich uitstekend leent voor besloten partijen. De oorspronkelijke balkconstructie is in het hele gebouw nog terug te vinden. Ook de smalle wenteltrappen maken het herkenbaar als oud havenpand.

Sinds 1982 draagt het gebouw de naam Merz, echter bestaat Café Restaurant Merz in de huidige formule pas sinds 2007. De naam Merz is in 1919 bedacht door Duitser Kurt Schwitters die na de oorlog een nieuwe vorm van kunst uitprobeerde. Hij maakte collages van materialen die hij op straat vond, zoals krantenknipsels, kippengaas, prikkeldraai en karton.

 

Open Monumentendagen 2019

Openingstijden:
Zaterdag 12.00 – 17.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Programma:
Dit karakteristieke gebouw aan de historische havens van Dordrecht heette oorspronkelijk ‘t Suyckervat. Het pakhuis was -zoals de naam al doet vermoeden- in haar beginjaren een suikerfabriek. Ongeveer 40 jaar geleden kreeg het gebouw een horeca functie. Het Café Restaurant op de begane grond is de gehele dag te bezoeken. Om het uur (12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur) zullen er rondleidingen verzorgd worden waarbij meer van het pand te zien is. Op zondagmiddag is Café Restaurant Merz – ’t Suyckervat een van de Muzikale Monumenten.

Muzikale Monumenten

Lilian Vieira
Zo. 14.15, 15.15 en 16.15 uur

Jazzcotheque, een sessie band onder leiding van toetsenist Berthil Busstra, zal deze middag te gast zijn bij ’t Suyckervat, in de volksmond Café Merz. Ervan uitgaande dat het weer het toelaat zal de band vandaag speciale gast, de bekende Braziliaanse zangeres, Lilian Vieira (o.a. Zuco 103) begeleiden op het terras van ’t Suyckervat. Het is moeilijk stil te blijven zitten bij Braziliaanse muziek dus dat hoeft niet. Verwacht naast Braziliaanse traditionals uit de jeugd van Lilian ook veel groovende sambasoul ritmes, waarbij ook de nuances en de romantiek van de Samba uit jaren zestig en zeventig aan bod zullen komen.

skyline-visual