Stadsbrouwerij Dordrecht - Het Schapenkopje

Buddingh'plein 20
3311 BV Dordrecht
  • Bouwjaar: 1665
  • Bouwstijl: Zeventiende-eeuwse utilitaire bouw
  • Oorspronkelijke functie:  Moutgebouw/lagerkelder  Brouwerij de El

In 1968 kwam er een einde aan de oudste brouwerij van Nederland, de Dordtse brouwerij ‘De Sleutel’.  Vanaf begin zestiende eeuw werd hier bier gebrouwen, op een terrein dat zich uitstrekte van de Groenmarkt (achter het renaissancepand De Sleutel) tot aan de  Varkenmarkt (toegangspoortje met sleutels).

Een  groot deel van de bebouwing in het binnen gebied  is gesloopt, maar het gebouw dat oorspronkelijk de mouterij was en later werd gebruikt als lagerkelder bleef behouden. Bij de restauratie is de oude buitengevel met getoogde vensteropeningen hersteld.  Op de verdiepingen bevinden zich woningen,  beneden de Stadsbrouwerij. Tegenwoordig is er  het onderwijsleerbedrijf Stadsbrouwerij Dordrecht  gehuisvest.

Het ambachtelijk gebrouwen lichtbier waarmee meesterbrouwer Marres – een van de  oprichters – de titel van Nederlands Kampioen Bierbrouwer kreeg, wordt nu door de Stadsbrouwerij  op de markt gebracht onder de Dordtse naam  ‘Schapenkopje Amber’.

 

Open Monumentendagen 2019

Openingstijden:
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Programma:
De brouwzaal is open voor het publiek. U kunt deelnemen aan een rondleiding door de brouwerij, waarbij het proces van bierbrouwen, bottelen en etiketteren wordt uitgelegd. En als het allemaal te lekker smaakt om te laten staan, dan koopt u natuurlijk een geschenkverpakking van het Schapenkopje bier voor thuis.

skyline-visual