Remonstrantse kerk

Cornelis de Wittstraat 28
3311 GD Dordrecht
  • Bouwjaar: 1901
  • Bouwstijl: Hollandse Jugendstil, rationalisme en art nouveau interieur
  • Architect: H.A. Reus
  • Oorspronkelijke functie: Kerk met kosterswoning

De Remonstrantse Kerk is in 1900-1901 gebouwd door architect H. A. Reus. Het orgel is gebouwd door  Michaël Maarschalkerweerd en in  gebruik genomen in 1909. De bakstenen kerk is gebouwd op ‘een  menschelijken schaal’ en uitgevoerd  in een sobere jugendstil die invloeden vertoond van de rationalistische bouwstijl van H.P. Berlage.

De kerkzaal heeft een ellipsvormig houten tongewelf. Opmerkelijk is de rondboog  boven de voordeur, met de inscriptie van een bij de remonstranten vanouds hooggehouden zinspreuk: ‘Eenheid in het nodige, Vrijheid in het onzekere, In alles de Liefde.’ Na de Tweede Wereldoorlog werden de ramen vervangen door glas-in- loodramen met bijbelse afbeeldingen.

De kerk is in 1997-1998 aan de buitenzijde grondig gerestaureerd. Daarbij is ook het orgel gerestaureerd en met een aantal registers uitgebreid. Het originele interieur is goed bewaard gebleven: de originele kerkbanken,  jugendstil wandlampen en kroonluchters zijn aanwezig. De kerk wordt  ook nu nog veelvuldig gebruikt voor diensten, concerten, huwelijksvoltrekkingen en uitvaartdiensten.

 

Open Monumentendagen 2019

Openingstijden:
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag gesloten

Programma:
Op zaterdag biedt de kerk een gevarieerd programma. Van 10.00 tot 13.30 uur worden er rondleidingen gegeven door Marja van Bennekom. Bovendien kunt u het monumentale Maarschalkerweerd orgel bespelen. Om 14.00 uur leest de bekende Dordtse schrijver/dichter Kees Klok voor uit eigen werk. Van 15.00 tot 17.00 uur is er een afwisselend programma van de Remonstrantse cantorij, de popdienstband en Balletschool ‘De Singel’.

skyline-visual