• Musea
  • Kunst & Cultuur instellingen
  • Monumenten

Dordts Patriciërshuis - Museum aan de Maas

Wolwevershaven 9
3311 AV Dordrecht

Het Dordts Patriciërshuis bezit een collectie schilderijen en tekeningen van Dordtse schilders, die werkzaam waren aan het einde van de 18de – begin 19de eeuw. Bijzonder zijn de haardstukken van de Dordtse kunstenaar Cornelis Kuipers. Deze schilder was een tijdgenoot van de veel bekendere broers Abraham en Jacob van Strij.

Cornelis Kuipers is geboren op 23 juli 1739 als zoon van Hendrik Kuipers en Cornelia van Nispen. Hij brengt zijn leertijd door in Den Haag en vestigt zich na zijn opleiding weer in zijn geboortestad Dordrecht. Naast schoorsteenstukken schildert Kuipers landschappen, bloemstukken en een groepsportret van de Dordtse familie Blussé. Tevens vervaardigt hij een serie behangselschilderijen. Deze zijn helaas in een zeer slechte staat en bevinden zich in het Stadsdepot van Dordrecht.

De collectie bevat naast werken van Cornelis Kuipers, ook werken van onder andere A. Schouman, J.C. Schotel en L. de Koningh. Verder heeft het museum kunstwerken en 18de eeuwse gebruiksvoorwerpen in bruikleen gekregen van het Dordrechts Museum en het museum Huis van Gijn.

Over het monument:

  • Bouwjaar: 1649
  • Bouwstijl: o.a Lodewijk XVI
  • In opdracht van: Jacob Trip
  • Oorspronkelijke functie: Woonhuis

De opdrachtgever voor de bouw van het pand was de beroemde Jacob Trip, die later samen met zijn broer het Trippenhuis in  Amsterdam heeft laten bouwen.  In 1733 zijn de twee aangrenzende panden samengevoegd en kreeg het pand aan de Wolwevershaven zijn huidige uitstraling. Rond 1780 gaf Pompejus Hoeufft, secretaris van de stad, de opdracht voor de bouw van de ronde Maaskamer. Een bijzondere ruimte met hoge ramen en uitzicht op het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa. Deze kamer is geheel in Lodewijk XVI-stijl bewaard gebleven. Schilderijen van  Cornelis Kuipers (1739-1802) en zijn Dordtse tijdgenoten sieren de verschillende kamers. Met de transformatie naar een sfeervol huismuseum en de openstelling van het pand in 2011 is de droom van de laatste bewoners uitgekomen. Wie over de drempel van dit knusse museum stapt gaat terug in de tijd van de gegoede burgerij aan het eind van de achttiende eeuw.

Op het programma

Activiteit

Wanneer

Tekeningen en prenten van Dordtse meesters zaterdag 18 mei 2019 - donderdag 30 april 2020
skyline-visual