Galerie De Compagnie, West Indisch huis

Galerie de Compagnie - West-Indisch Huis

Kuijpershaven 21
3311 BT Dordrecht
  • Bouwjaar: 1735
  • Bouwstijl: Barok, Louis XIV
  • In opdracht van: Suikerfabriek Frederik Wilkens
  • Oorspronkelijke functie: Magazijn & Suikerraffinaderij

Het huis aan de Wijnstraat is gebouwd op de plek  waar in de zeventiende eeuw drie huizen stonden, waaronder huis De Cull. Gemeente Dordrecht kocht  De Cull in 1623 voor het opslaan van koopwaar voor  de in 1621 opgerichte West-Indische Compagnie.  Het kreeg de naam West-Indisch Huis.

In 1686  vestigde zich er een suikerraffinaderij, die in 1698  werd verplaatst naar de achterliggende panden aan  de Kuipershaven. In 1951 kwam er na een grondige verbouwing een drukkerij in het pand. De tuin werd verbouwd tot een hal, waarin de drukpersen stonden. Het West-Indisch Huis en het suikerpakhuis De Compagnie (Kuipershaven 21) vormen hierdoor één geheel. Het pand heeft een kroonlijst met voluutvormige consoles, een Mercuriuskop en hoornen  van overvloed in het bovenlicht van de deuren. In  het Fries bevindt zich een suikerbrood (in blauwe papierwikkel).

Bij de restauratie zijn diverse interieur-delen en bouw fragmenten hersteld: de zes dubbele buiten deuren aan de achterzijde, de schouw in de grootste woonkamer, het interieur van de eetkamer  en beschilderde plafonds en betimmering in diverse kamers. Geheel intact zijn de zolderverdieping, de port-brisé deuren van de ‘kamer en suite’, schouw  en proviandkasten in de keuken, de vestibule en  het trappenhuis. Sinds 1992 is er een galerie met hedendaagse kunst gevestigd.

skyline-visual