Duitse Manschappenbunker_uitsnede

Duitse Manschappenbunker 502

Rijksstraatweg 186
Dordrecht
  • Bouwjaar: 1942
  • Bouwstijl: Regelbeau
  • Architect: Duitse Wehrmacht
  • Oorspronkelijke functie: bunker

Dordrecht kent niet veel historische, herkenbare verdedigingswerken. Op het eiland van Dordrecht ligt echter wel een zeer markante bunkerstructuur. De bunker bij de Rijksstraatweg (type 502) is in 1942 gebouwd, heeft een wanddikte van twee meter gewapend beton en was bedoeld voor het huisvesten van twintig soldaten. In de Tweede Wereldoorlog maakte de bunker deel uit van het steunpunt Moerdijk.

Het steunpunt, bestaande uit meerdere bunkers, speelde een belangrijke rol in de verdediging van de Moerdijkbruggen. De bunker is van binnen compleet gerestaureerd met veel apparatuur die toentertijd werd gebruikt, zoals luchtzuivering, periscoop, telefoons en radio’s. Uniek aan deze bunker is dat er een opbouw voor luchtafweergeschut is gebouwd, waarin een Duits flakkanon opgesteld heeft gestaan.

Het bunker is onlangs in het beheer gekomen van Bunkerbehoud Dordrecht, kom gerust een kijkje nemen.

 

Open Monumentendagen 2019

Openingstijden:
Zaterdag 11.00 – 17.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Programma:
Ontdek de ingerichte leefvertrekken, de unieke flakopbouw voor luchtafweergeschut en de periscoopruimte. Ook voelt u de geschiedenis aan den lijve tijdens diverse rondleidingen, demonstraties en een heuse re-enactment. Toegangsprijs: 1 euro per persoon.

skyline-visual