Damiatebrug

Ter hoogte van Kuipershaven 18
Dordrecht
  • Bouwjaar: 1855
  • Bouwstijl: dubbele gietijzeren ophaalbrug
  • Architect: G.N. Itz

De Damiatebrug over de monding van de Wolwevershaven werd in de negentiende eeuw gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect G.N. Itz, die het merendeel van de Dordtse bruggen ontwierp.

Ophaalbruggen werden aanvankelijk van hout gemaakt, maar vanaf 1837 werd in Nederland ook gietijzer gebruikt. De brug werd oorspronkelijk dan ook gemaakt van het makkelijk te vormen gietijzer en geslagen ijzer. In hetzelfde jaar moest deze echter nog herbouwd worden omdat, twee weken na in gebruik name, een van de balansen naar beneden was gestort.

Het gebruik van verschillende soorten ijzer stond nog in de kinderschoenen en daarom werd het gietijzer vervangen door smeedijzer om de brug goed te laten functioneren.  De brug heeft een doorvaartwijdte van 14,5 meter.

 

Open Monumentendagen 2019

Openingstijden:
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Programma:
Deze brug over de monding van de Wolwevershaven werd in 1855 gebouwd naar een ontwerp van de stadsarchitect G.N. Itz, die het merendeel van de Dordtse bruggen ontwierp. De brug werd oorspronkelijk gemaakt van het makkelijk te vormen gietijzer en geslagen ijzer. In hetzelfde jaar moest deze echter herbouwd worden, omdat, twee weken na ingebruikname, een van de balansen naar beneden was gestort.

skyline-visual