Werk, bid & bewonder

Calvinisten en kunst gaan niet samen, althans zo luidt het cliché. Het is een vreemd vooroordeel, omdat de kunstminnende Nederlandse elite in de Gouden Eeuw juist calvinistisch was.

Later – in de negentiende eeuw – kwam het clichébeeld van de spaarzame, sobere en kunstmijdende calvinist pas op. De ten toonstelling ‘Werk, bid & bewonder. Een nieuwe kijk op kunst en calvinisme’ vertelt verhalen over calvinisten, hun kunst en hun imago vanaf 1618. Verhalen waarin mensen centraal staan; wie waren zij, wat waren hun drijfveren en hoe keken zij aan tegen kunst?

Dat verhaal wordt verteld door middel van unieke en bijzondere kunstwerken en historische objecten, veelal uit particuliere collecties. Bijvoorbeeld een groot aantal bijzondere Statenbijbels uit Nederland en de Verenigde Staten, waarvan de meeste zelden tot nooit worden tentoongesteld. Maar ook een spectaculair werk van Ferdinand Bol – dat hierna permanent een plek zal krijgen in het Vredespaleis – en vele andere topstukken zijn eenmalig voor het publiek te zien. Daarnaast verzorgt fotograaf en videokunstenaar Ahmet Polat in de tentoons telling voor een hedendaagse verbeelding van het onderwerp.

Adresgegevens
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag Gesloten
Dinsdag - Zondag 11:00 - 17:00
skyline-visual