Rivier, boot, stad

In verband met de Corona maatregelen zijn de meeste evenementen tot 19-01-2021 afgelast.

Het project rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson gaat in september van start. Gedurende zes maanden wordt in een Dordtse scheepswerf, DordtYart, met vereende krachten gebouwd aan een vijftien meter lange tjalk. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland.

EDWARD CLYDESDALE THOMSON

In Dordrecht wordt het komende jaar gewerkt aan een uniek kunstproject. Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson, die zich laat inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water. Deze maand gaan de voorbereidingen van start.
Gedurende een half jaar bouwt hij in zijn tijdelijke studio in het voormalige DordtYart een tjalk naar historisch voorbeeld. De tjalk zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na, die nadien de basis vormen voor permanente kunstwerken die zo de twee monumenten visueel met elkaar verbinden.

THUREDRITH

Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith die zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte. Ook de scheepsbouw bloeide en dat doet ze in deze regio nog steeds. Thomson sluit op deze geschiedenis aan.

SAMEN

Thomson richt zich met rivier, boot, stad op de vraag: hoe kunnen burgers zich niet alleen betrokken voelen bij de geschiedenis van hun stad, maar daar zelf een hoofdstuk aan toevoegen?

Daarom is een belangrijk element van dit project de participatie van zoveel mogelijk Dordtenaren, uit alle lagen van de samenleving. Je kunt als vrijwilliger meehelpen aan de bouw, die onder leiding staat van een professionele (boten)bouwer waarbij wordt samengewerkt met diverse maatschappelijke organisaties in de stad. Je kunt als onderdeel van een team (denk aan wijken, families, verenigingen, werkkringen, etc.) meehelpen om de tjalk een stukje verder te verplaatsen. En als bezoeker ben je getuige van het project tijdens de bouw en de uitvoering. De gedeelde ervaring en het ontstaan van een nieuwe ‘urban legend’ staan centraal. Het project wil de verscheidenheid onderkennen van de mensen die anno 2020/2021 bijdragen aan de samenleving en de nooit stollende identiteit van de stad.

skyline-visual