Opera de Synode

Er zijn voorstellingen op 10 mei (wereldpremière), 12 17, 18, 25 & 26 mei 2019

In De Synode, een nieuw gecomponeerde opera van Yuri Robbers en Jan-Peter de Graaff, ontvouwt zich het drama rond gewone Nederlanders ten tijde van de Dordtse Synode. Centrale vraag die in de opera wordt gesteld is: Wat gebeurt er wanneer mensen iedere mogelijkheid tot compromis, neutraliteit, en nuance wordt ontnomen?

In de opera worden de rolfiguren, gewone mensen in een complexe wereld, gedwongen tot een keuze tussen extremen. Tijdens de Synode komt een grote groep mannen met lange baarden bijeen om keuzes te maken die iedereen aangaan, maar die bijna niemand echt goed begrijpt. De uitkomst van de Synode dwingt elk rolfiguur in deze opera tot vergaande, soms tegenstrijdige keuzes: familie, levensgeluk, of maatschappelijk succes? Wat ben je bereid op te offeren voor jouw keuzes? En wat kun je nog doen als je directe omgeving anders kiest dan jij, en jij je afwijkende keuze niet verborgen kunt houden?

Tijdens de pauze worden gerechten en dranken uit 1619 gepresenteerd door de deelnemers aan de workshop ‘Het geheim van de kok’, een participatieproject rond de kookboeken uit begin 17e eeuw van de Nederlandse arts Karel Baten. Dit onderdeel wordt voorbereid in samenwerking met Stadsbrouwerij Dordrecht, ontmoetingsplek De Crabbehoeve en het Regionaal Archief Dordrecht.
Ook is er een expo te zien met grote foto’s uit ‘Hallo dit ben ik, wie ben jij?’, het jongereneducatieproject over identiteit en uiterlijkheid dat is ontwikkeld in samenwerking met theatermaker en speldocent Cilia Hogerzeil en beeldend kunstenaar Mirjam Boomert.
De avond start om 20.15 uur en duurt tot 22.30 uur.

Adresgegevens
Noordendijk 148
3311 RR Dordrecht
Contactgegevens
skyline-visual