(Online) Inspiratiebijeenkomst in de stad – Het geheim van de schildpad

Vanwege het coronavirus is deze Inspiratiebijeenkomst niet live, maar via een livestream op YouTube te volgen. Hoe je dat doet volgt later. 

Geen mens leefde ooit langer dan 122 jaar, maar schildpadden worden met gemak dubbel zo oud. Wat is hun geheim? Waarom verouderen sommige dieren zoveel langzamer dan andere?

Ga mee op een boeiende reis langs de biologie van het lange leven. Maak kennis met verschillende diersoorten die bijzondere eigenschappen hebben, zoals de brughagedis. Dit is een levend fossiel dat wel honderd keer zo oud wordt als andere hagedissen! En waarom worden vleermuizen tien keer zo oud als als gewone muizen? Hoe komt het dat kreeften juist jonger lijken te worden naarmate ze verjaren? Aan de hand van fascinerende voorbeelden uit het dierenrijk, gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten uit het verouderingsonderzoek, leren we onze eigen veroudering beter te begrijpen.

Over spreker David van Bodegom

David van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is hoogleraar aan het LUMC en verbonden aan kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing.  Tijdens zijn promotieonderzoek in Ghana ontdekte hij dat mensen in een oorspronkelijke omgeving vitaler oud worden en hoe de omgeving hierbij een belangrijke rol speelt. Hij is de auteur van ‘Nood breekt wet’ (2012), ‘Oud worden in de praktijk’ (2015), ‘Ontpillen’ (2018) en ‘het geheim van de schildpad’ (2019).

 

Schouwburg Kunstmin
Sint Jorisweg 76
3311 PL Dordrecht
Contactgegevens
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Kassa geopend 1 uur voor aanvang voorstelling.
skyline-visual