Museum Jeugd Universiteit: Hoe werd de eerste 'Atlas van de Wereld' gemaakt?

De aarde is rond, maar hoe maak je dan een kaart van de aarde? Een kaart is toch plat?  Kaartenmakers hebben vanaf ongeveer het jaar 1500 een oplossing voor dit probleem gezocht. Een beroemde kaartenmaker is Gerard Mercator (1512-1594). Hij is de uitvinder van de zogenaamde “Mercator-projectie”, een methode om de aarde op een kaart af te beelden. Maar een papieren kaart van ruim een meter hoog en twee meter breed; kan je daar wel mee varen? Was die kaart daar wel voor bedoeld? Zou het niet veel gemakkelijker zijn als de kaart in een vorm van een atlas was gemaakt? Dat heeft Mercator ook gedaan. Van één exemplaar van de wereldkaart heeft Mercator een atlas gemaakt, die bekend staat als de ‘Atlas van de Wereld’.  Deze wordt bewaard in het Maritiem Museum Rotterdam. Sjoerd de Meer, conservator van dit museum, zal meer vertellen over deze bijzondere atlas en of er wel of niet mee gevaren kon worden.

13 oktober 2019 van 11.00 – 12.00 uur.

Geschikt voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar.
Kosten: €6,25 per college, €25,- per collegereeks (4 colleges)

Schrijf je in voor de collegereeks op de website van de MuseumJeugdUniversiteit. Wil je eenmalig meedoen? Stuur een berichtje naar educatie@onderwijsmuseum.nl.

Adresgegevens
Nationaal Onderwijsmuseum
Burgemeester de Raadtsingel 97
3311 JG Dordrecht
Contactgegevens
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag t/m zaterdag 09:00 - 17:00
Zondag 11:00 - 17:00
skyline-visual