IDFA: Notturno

In verband met de Corona maatregelen zijn de meeste evenementen tot 19-01-2021 afgelast.

Het grensgebied van Syrie – Irak – Koerdistan, ook daar is dagelijks leven.

Première

De grensgebieden van Irak, Koerdistan, Syrië en Libanon zijn getekend door geweld en oorlog. De geschiedenis van de regio is er één van onderdrukking, invasies, terrorisme, militaire coups, buitenlandse inmenging, corrupte regimes en dictators. Wie er woont, probeert niettemin een normaal leven te leiden, zo goed als dat gaat.

Notturno toont dat dagelijks bestaan: van een gezin dat leeft in één kamer, van een eendenjager met zijn nachtelijke kanotochten, in een zorginstelling waar een toneeluitvoering wordt voorbereid. Het zijn vaak serene, soms zelfs humoristische taferelen, maar op de achtergrond klinkt regelmatig geschut. Troosteloze, modderige opvangkampen tonen de nasleep van alle conflicten. Ronduit huiveringwekkend zijn de verhalen van jonge kinderen, ooggetuigen van de gruwelen die ISIS-strijders begingen.

Gianfranco Rosi maakte eerder de spraakmakende documentaire Fuocoammare over het vluchtelingeneiland Lampedusa. Hij filmt als een schilder. Hij laat de scènes voor zich spreken, schitterend verbeeld bij avond- of ochtendlicht. En steeds speurend naar menselijkheid. De film was dit jaar één van de toppers op het IDFA.

Trouw: “..wonderschone zoektocht..

Gerelateerde events

Dordrecht Door de Jaren Heen vrijdag 5 februari 2021, 19:00 - 20:29
Dordrecht door de jaren heen. vrijdag 5 februari 2021, 19:00 - 23:00
skyline-visual