Het Ware Verhaal

Dordtenaren Yvo van der Vat (beeldend kunstenaar) en Clarissa Griffioen (mediaproducent) zijn momenteel druk met de montage van ‘Het Ware Verhaal’. Indien de omstandigheden het toestaan, is deze 50 minuten durende documentaire over Dordrecht vanaf 14 mei 2021 te zien bij filmhuis The Movies.

In ‘Het Ware Verhaal’ gaan de filmmakers op zoek naar de stadswording van Dordrecht in de Middeleeuwen. Directe aanleiding : het op perkament bewaard gebleven stadsrecht van 1220, dat in 2020 groots gevierd had moeten worden.

Tijdreis

De documentaire voert je langs eeuwenoude stenen, over onstuimige baren, door schone hofjes en in donkere kelders. Je ziet Dordrecht ondergronds en ook sensationele hoogteshots en animaties dragen bij aan deze bijzondere zoektocht naar het ontstaan van de stad.

Waarheidsvinding

Acht eeuwen terugzien vormt wel een uitdaging; zo gaan er veel geruchten rond, maar welk verhaal is waar? Nagenoeg ieder bewijs is verdwenen. Toch lukt het de filmmakers wat glimpen te vangen van wat zich lang geleden in Dordrecht heeft afgespeeld. Dat Het Ware Verhaal vooral in Dordrecht werd opgenomen, mag geen verrassing heten. Maar het filmduo gaat ook buiten de eigen stadsgrenzen op zoek naar antwoorden en brengt een bezoek aan Amsterdam, Vlaardingen en Geertruidenberg, dat tot verrassende onthullingen leidt.

Interesse?

Er komen regelmatig fragmenten van Het Ware Verhaal online via YouTube en Facebook. Deze publicaties zijn via onderstaande links te volgen:

Volg #HWV op Facebook

Volg #HWV op YouTube

In maart dit jaar komt de trailer uit.

skyline-visual