De Spiegel

De Spiegel

Drie digitaal gerestaureerde filmklassiekers van Andrej Tarkovsky.

In drie weken draaien we drie filmklassiekers van de Russische meestercineast Andrej Tarkovski (1932-1986). Na een digitale restauratie zijn die weer te zien als nieuw.

De Spiegel geldt als zijn het meest persoonlijke werk van de regisseur. Het is een mengeling van jeugdherinneringen, nieuwsbeelden en gedichten van Tarkovsky’s vader. De hoofdpersoon Aleksei is een veertiger die een zware zenuwinzinking krijgt. Daarin herbeleeft hij zijn jonge leven. Beelden van zijn geliefde moeder, zijn eerste vriendinnetje en het huis van zijn kinderjaren trekken voorbij. Maar ook feiten en gebeurtenissen uit de Russische geschiedenis. Nostalgie, weemoed en dromen/verbeeldingskracht is wat de film oproept.

Het is een complexe film, met een grillige verhaallijn waarin heden en verleden door elkaar heen lopen en met veel geïmproviseerd acteerspel. Dat maakt het een typischTarkovski-film waarin de maker probeert de toeschouwer tot een mystieke zielservaring te brengen. “Een mentale crisis is nodig om jezelf te kunnen vinden

De film ondervond zo’n weerstand van de Sovjet autoriteiten dat Tarkovski met gedachte speelde om te stoppen met regisseren. Brieven van aanhangers weerhielden hem hier van.

Adresgegevens
The Movies Dordrecht
Nieuwstraat 60-62
3311 XR Dordrecht
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag & dinsdag 16:00
Woensdag 13:30
Donderdag 16:00
Vrijdag 13:30
Zaterdag 13:30
Zondag 12:00
skyline-visual