De Dordtse Rooje

Op zoek naar dé Dordtse Tegelwijsheid

Tijdens de Dordtse Synode werd het besluit genomen de Bijbel te vertalen naar het Nederlands, iets wat grote impact heeft gehad op onze taal. Uitdrukkingen, spreekwoorden en zegswijzen die je misschien ook wel eens gebruikt, werden vertaald uit het Grieks en Hebreeuws. Nederlanders konden zich hierdoor beter uitdrukken en elkaar beter begrijpen, wat ons als volk verder bracht.

Met de Dordtse Synode in gedachten is de Bibliotheek Aanzet benieuwd naar de Dordtse taal van nu. Welke uitspraken gebruik jij om je ‘op z’n Dordts’ te uiten? Zijn er uitdrukkingen die iedereen in jouw vriendenkring kent? Gezegden of citaten die jij zelf veel gebruikt? Of die voor jou ‘de spijker op zijn kop slaan’? De bibliotheek is benieuwd naar welke taal Dordrecht spreekt en start daarom de zoektocht naar dé Dordtse Tegelwijsheid, de spreuk waarmee elke Dordtenaar − jong of oud, rijk of arm, oud-Hollands of nieuw-Nederlands − zich kan identificeren. Een tekst die de bewoners van dit mooie eiland dichter bij elkaar brengt, net zoals de Synode dat 400 jaar geleden deed.

Op www.detegelvandordt.nl wordt Dordtenaren gevraagd naar de uitspraak die iedere Dordtenaar zou moeten kennen. Ook jij kan je wijsheid indienen, delen of op een echte #DordtseRooje-tegel bestellen. Door stemrondes en tijdens verschillende activiteiten in de bibliotheek wordt gezamenlijk opzoek gegaan naar dé Dordtse Tegelwijsheid. Dus houd je ogen open voor #DeDordtseRooje en check Instagram @DeTegelVanDordt. In mei 2019 zal een bronzen exemplaar van de winnende tegelspreuk in de binnenstad worden vereeuwigd.

Adresgegevens
Bibliotheek AanZet
Groenmarkt 153
3311 BD Dordrecht
Contactgegevens
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag 10:00 - 20:00
Woensdag 10:00 - 18:00
Donderdag 10:00 - 20:00
Vrijdag 10:00 - 18:00
Zaterdag 10:00 - 15:00
Zondag Gesloten
skyline-visual