Cunningham 3D

Het werk en leven van danser/choreograaf Merce Cunningham.

Première

De legendarische Amerikaanse choreograaf en danser Merce Cunningham (1919-2009) geldt als een belangrijke vernieuwer van de danskunst. Niettemin wilde hij geen avant-gardist genoemd worden, maar gewoon “danser”. Wat dat betekende liet hij aan de toeschouwer over. Voor hem was dansen een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. Met intense energie en nieuwsgierigheid onderzocht hij de grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam, met elementen uit klassieke en moderne dans.
Ook wilde hij verschillende kunstvormen samen brengen. Hij creëerde balletten in nauwe samenwerking met kunstenaars als componist John Cage (ook zijn levenspartner) en Po-Art schilders Robert Rauschenberg en Andy Warhol.

Filmmaker Alla Kovgan werkte 7 jaar aan dit project. Ze mengt het levensverhaal van een bezeten dansmaker – vooral de begintijd in de jaren ’60 en ’70 met prachtige registraties van (delen van) 14 balletten. Dat gebeurt in 3D, waardoor je gevoelsmatig zo dichtbij komt dan het bijna live wordt.
Een must-see voor liefhebbers van moderne dans.

 

NRC: ..sublieme 3D registratie .. zo dichtbij kwam je nog nooit..

Gerelateerde events

skyline-visual