Arts in Cinema: Water Lillies by Monet

De genialiteit van Monet’s meestwerk ontvouwt zich.

Claude Monet (1840 – 1926) wordt betiteld als de Vader van het Impressionisme. Hij heeft een enorm oeuvre geschilderd, waarin landschappen domineren. De kroon op dat werk vormt de imposante serie schilderijen Nymphéas: die bloemen met de weelderige bladeren, drijvend op het oppervlak, hun wortels in het modderige water…waterlelies.

De film doet ons ontdekken hoe de oude Claude Monet zijn depressieve aanleg bestreed door zich met hart en ziel in te zetten om zijn meest kolossale werk tot stand te brengen: Le Grand Décoration. Gigantische panelen die zijn waterlelievijver uitbeelden en die de kijker een gevoel geven zich te verliezen in een atmosfeer van sereniteit en vrede. De loop van de rivier de Seine volgend, vanaf Le Havre waar Monet het eerste deel van zijn artistieke leven doorbracht gaan we stroomopwaarts naar de andere steden en dorpen waar hij woonde: Poissy, Argenteuil, Vétheuil en Giverny. Het toont hoe innovatief, radicaal en modern zijn benadering van kunst was en hoe krampachtig zijn eeuwige zoektocht naar water. In Giverny, in de afzondering van zijn tuin, terwijl de bommen van de Eerste Wereldoorlog vielen, joeg Monet obsessief zijn droom van eeuwige glorie na en schilderde hij onvermurwbaar zijn werk van verzet en vrede. In Parijs werden zijn dromen waar in de schitterende ovalen zalen van het Musée de l’Orangerie, die hij zelf ontworpen had.

In mei 1927, opende zijn vriend Clemenceau het museum dat gewijd was aan La Grand Décoration. Helaas was Monet vijf maanden eerder gestorven. Hij zou zijn werk nooit compleet zien, noch zou hij de impact kennen die het had op het publiek. Monets meest gewaagde werk, waaraan hij de laatste twaalf jaar van zijn leven had gewerkt, werd met afschuw door de Fransen ontvangen. Pas 30 jaar later toen Monets Waterlelies de Atlantische Oceaan overstaken en de Verenigde Staten veroverden, werd het buitengewoon genie erkend – en dit keer voor eeuwig.

Adresgegevens
The Movies Dordrecht
Nieuwstraat 60-62
3311 XR Dordrecht
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag & dinsdag 16:00
Woensdag 13:30
Donderdag 16:00
Vrijdag 13:30
Zaterdag 13:30
Zondag 12:00
skyline-visual