Allen tegen Allen

Een archeologie van het vroege fascisme in Nederland

Docu-première

Wat is een fascist? Was het fascisme een eenmalig historisch verschijnsel of is het iets van alle tijden? Een bepaalde mentaliteit, het rotzakje in de mens? Deze documentaire onderzoekt deze vraag die historici nog altijd bezighoudt aan de hand van het vooroorlogse fascisme in Nederland.

Fascisme in Nederland is een onderbelichte geschiedenis van voortdurende ruzies, intrige, scheuringen en fusies. Talloze kleine führers met grote ego’s en weinig zelfinzicht probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. De film volgt een spoor van ‘dader-erfgoed’ en vliegt daarvoor met de camera over Nederland. We zien curieuze plekken zoals een kerk in Limburg vol marmer van Mussolini en een camping met Poolse seizoenarbeiders in Lunteren, waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden. En we treffen mensen die zich op verschillende manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

DOCU-DINSDAG op 6/10. Zie deze documentaire in combinatie met QT8: The First Eight. Wij betalen het tussen drankje.





NRC: “.. complex, gelaagd, fascinerend en onmisbaar..

The Movies Dordrecht
Nieuwstraat 60-62
3311 XR Dordrecht
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag16:00 - 00:00
Dinsdag16:30 - 00:00
Woensdag14:00 - 00:00
Donderdag16:30 - 00:00
Vrijdag14:00 - 00:00
Zaterdag14:00 - 00:00
Zondag12:00 - 00:00
skyline-visual