800 jaar stad, 700 jaar molens

Tot heden is uit onderzoek gebleken dat er in Dordrecht 121 molens, waarvan 93 windmolens, hebben gestaan. Het boek, “Stampende paarden, draaiende wieken”, geeft hierover een helder beeld. De eerste molens, inclusief de tredmolens, stonden er al 700 jaar geleden.

Deze kennis en informatie over Dordrecht in vroegere tijden mag niet verloren gaan en moet aan de Dordtenaren getoond kunnen worden. Vooral voor schoolklassen (geschiedenis en techniek) is dit een interessant item. Het stichtingsbestuur en vrijwilligers van Kyck over den Dyck hebben als ambitie om oude en nieuwe wind in een project te gaan tonen. Op de zolder van de molen Kijck over den Dijck kunnen bezoekers de roemruchte molen geschiedenis ontdekken en wordt de oude en nieuwe windenergie getoond.

Entree is 2,- voor volwassenen en kinderen (tot 12 jaar) mogen de molen gratis bezoeken. Je ziet hier met eigen ogen hoe het er honderden jaren aan toe gegaan is. Hoe het graan tot meel gemalen wordt en wat daarbij komt kijken. Tevens is het malen van het graan, bij voldoende wind, energieneutraal.

Openingstijden van de molen zijn alle zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur. En op elke eerste zondag van de maand het kunstrondje is de molen geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Molen Kyck over den Dyck
Noordendijk 144
3311 RR Dordrecht
skyline-visual