25 jaar Bedrijfsvrienden: Vriendschap Verrijkt

Het Dordrechts Museum wordt gedragen door vriendschap. Vanaf het ontstaan van het museum in 1842 is de collectie verrijkt door particulieren die zich sterk maakten voor ‘de bloei der beeldende kunsten’ in Hollands oudste stad. De Bedrijfsvrienden staan in deze traditie.

Eén rivier, twee aankopen. In 1843 schonk de Dordtse burgemeester Jonkheer J.C. Jantzon van Erffrenten van Capelle het allereerste schilderij aan de collectie: het atmosferische Gezicht aan de Rijn van de Dordtse kunstenaar Willem de Klerk. De Bedrijfsvrienden kochten in 1998 Het Drielse veer van Paul Joseph Constantin Gabriel. De werken schelen in tijd maar twintig jaar, maar het verschil tussen de romanticus De Klerk en de impressionist Gabriel is fascinerend. Al blijven er altijd die luchten. Kijken en genieten: dat is de beleving die het Dordrechts Museum graag aan haar bezoekers biedt.

Mooi kiezen

Gabriel zei over zijn landschappen: ‘je moet mooi kiezen’ en dat is precies wat de Bedrijfsvrienden de afgelopen 25 jaar hebben gedaan. Alleen of samen met anderen. Verzamelen doe je met beleid. Het Dordrechts Museum heeft een unieke collectie zes eeuwen Nederlandse schilderkunst in huis. Door aanwinsten krijgt die collectie steeds opnieuw reliëf en kleur. Altijd vanuit kracht en focus. Ook wordt de Nederlandse schilderkunst steeds vaker in internationale context geplaatst door gerichte aankopen van relevante stukken van buitenlandse kunstenaars. Daarom in Vriendschap Verrijkt geen chronologische, maar een thematische inrichting naar enkele belangrijke verzamelgebieden van het museum: Dordtse Meesters, De Stad, Kunstenaars, Nieuwe Wegen en Wooncultuur. Wat vriendschap niet vermag!

Adresgegevens
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
Openingstijden We controleren regelmatig de openingstijden, we adviseren je daarom om ook altijd de website van de locatie zelf te checken. Mocht je een tip of wijziging hebben geef deze dan door via deze link
Maandag Gesloten
Dinsdag - Zondag 11:00 - 17:00
skyline-visual