Street Art Tour

Street Art? In Dordrecht? Jazeker! De afgelopen jaren wordt de openbare ruimte van Dordrecht voortdurend verrijkt met prachtige murals. Sinds het ontstaan van Iconoclash eind 2016 dragen zij de stad een warm hart toe middels imposante kunstwerken. Curator Simian Switch selecteert gerenommeerde artiesten waarbij de uiteindelijke kunstwerken in harmonie zijn met de directe omgeving en inspelen op het historische karakter van de stad. Zonder een zichtbaar einde aan de missie  zorgt Iconoclash dat de stad steeds een stukje mooier wordt.

Heb je liever een wandeling op papier? Download dan hier de route.

Startpunt VVV Dordrecht

1
Joram Roukes. Locatie: Achterom 56 Het mooiste is om je route te starten bij de VVV Dordrecht op de Spuiboulevard 99. Makkelijk bereikbaar en op korte afstand vind je hier twee prachtige werken. Op de blinde muur van de garage aan het Achterom is het gigantische kunstwerk van Joran Roukes te vinden. Hij produceerde dit werk voor de viering van de 'Ode aan de Synode' in 2019.

Loop hiervandaan linksaf en ga naast Bots Mode de onderdoorgang door.
2
Danny Rumbl. Locatie: Nieuwe Hilstraat Op dit object van Stedin vind je het gestileerde werk van Danny Rumbl, de Fazant.
Het werk is onderdeel van een reeks van 3 werken door het centrum, de fazant en overige accessoires bij de kunstwerken zijn een reflectie op de accessoires gevonden in de oude kunstwerken te vinden in bijvoorbeeld het Dordrechts Museum.

Loop hierna langs het water en steek de brug en de Spuiboulevard over ga rechtsaf en op de Hellingen vind je de volgende mural.
3
Bier en Brood. Locatie: De Hellingen De allereerste mural van Iconoclash. Gemaakt voor het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Hedendaagse vertaling van de beeldenstorm stelt een vergelijking tussen het plaats maken van beeld voor woord met de nu plaats vindende versmelting van onze realiteit met de digitale wereld. Het werk heeft de titel (Sub)Merge.

Loop onder luchtbrug door en ga rechtsaf het Geldelozepad op voor de volgende locatie.
4
Hedof. Locatie Spuiweg Illustrator en Muralist Hedof maakte deze mural in 2016 vanwege de viering van de mijlpaal, Beeldenstroom Woordenstorm. De mural is een vrije interpretatie er zitten diverse verwijzingen naar de beeldenstorm waar het beeld zelf de biesbos als inspiratie gebruikt.

Loop de Spuiweg verder af en ga bij het Onderwijsmuseum rechtsaf en bij de Koninginnestraat weer rechtsaf.
5
Danny Rumbl. Locatie: Koninginnestraat Halverwege de Koninginnestraat vind je nog een Stedin object. De stijl van Danny Rumbl is zeer herkenbaar. Dit werk is de eerste in zijn reeks muurschilderingen op de Stedin objecten..
6
Meeting of Styles In de zomer van 2020 was Dordrecht de host van het internationale graffitifestival Meeting of Styles. Er zijn 5 pilaren van de Zwijndrechtse brug aangepakt. Een stukje uit de route maar de "omweg" zeker waard!
7
Telmo Miel. Locatie: Geldelozepad 133 Het creatieve duo Telmo Miel vervaardigde dit surrealistische kunstwerk voor het Beeldenstroom Woordenstorm festival. Voor het kunstwerk hebben zij beelden uit het Dordtse archief geroofd om er dit prachtige werk mee te maken, getiteld: ‘Not as creepy as I seem’.
8
Johan Moorman. Locatie: Houtkopersplaats Het werk ‘Power to the People’ van de Eindhovense kunstenaar Johan Moorman is ontworpen naar aanleiding van het Beeldenstroom Woordenstorm Festival in 2016. Het refereert aan de beeldenstorm en tegenwoordige tijd. De afbeelding toont de wankele fundatie een gemiddeld systeem.

Steek hiervandaan de het bruggetje over en ga linksaf richting het Dolhuis.
9
Simian Switch. Locatie :Dolhuisstraat Op de blinde muur van het iconische Dolhuis vind je ‘een’ kunstwerk van de lokale kunstenaar Simian Switch. Sinds 2016 zorgt een pact met het Dolhuis voor een persoonlijk canvas voor deze artiest die ook de curator is van alle muurschildering in de binnenstad van Dordrecht. Sinds mei 2020 is Simian Switch bezig met een nieuw kunstwerk op deze blinde muur. Het werk zal naar verwachting in September 2020 klaar zijn.

Loop de Dolhuisstraat af en ga rechtsaf de Voorstraat op.
10
Simian Switch Locatie: Botgensteiger Op de kruising tussen de Voorstraat en Botgenstraat vind je op de Botgensteiger de driekoppige olifant van Simian Switch. Waar voorheen een kunstwerk van Rutger Termohlen stond moest na restauratie van de muren de steiger een update ondervinden.

In samenspraak met de buurt en eigenaar van het pand werd de Olifant op de blinde muur aangebracht. Aan de overkant zal in 2021 ook een nieuw kunstwerk worden aangebracht door een Dordtse kunstenaar voor 800 jaar stad.

Ga verder de Voorstraat af en steek de brug over bij het Stadhuis. Ga rechtsaf en ga na 50 meter rechtsaf de Vleeshouwerstraat op. Aan het einde weer rechtsaf de Varkenmarkt en na ongeveer 100 meter bij de derde steeg rechts vind je de volgende mural.
11
Danny Rumbl en Robbert Visser Locatie:Tolbrugkamp Met deze mooie samenwerking die leidde tot een transitie van figuratief werk naar abstracte vormen werd het stokje overgedragen naar Robert Visser. Dit object is Robert's eerste en Danny’s laatste uit hun reeks werken.

Niet alles loopt altijd vlekkeloos. Na aanhoudende klachten over 1 van de zijdes van het kunstwerk van Danny Rumbl en Robert Visser is besloten deze aan te passen.
Simian Switch heeft in overleg met de omwonenden een passende minder prominente afbeelding geplaatst in de vorm van een degelijk roodborstje.
12
Gezicht op Dordrecht In 1651 schilderde Jan van Gooijen dit beroemde schilderij. Op de kruising Vriesestraat Sarisgang vereeuwigde Marindo haar hedendaagse versie van dit vergezicht.

13
Simian Switch en Robbert Visser. Locatie: Warmoezierspad In opdracht van de eigenaren van de blinde muur werd deze mural gemaakt. Geïnspireerd op het schilderwerk en interieur maakten Simian Switch en Robbert Visser dit abstracte monster met verwijzingen naar Dordrecht. Titel: Heraldic No: 1

Loop het Kromhout verder af.
14
Simian Switch, Nnamari en Robert Visser. In de strijd tegen overlast en het bieden van een stabiele omgeving voor de bewoners van het Leger des Heils en de omwonenden stampte Iconoclash deze 40 meter lange muur uit de grond. Deze samenwerking van abstractie en figuratief werk ondersteund door de Rotterdamse Nnamari heeft de titel ‘tussen wal en schip’ refererend naar de vaak ongelukkige situaties waarin de daklozen en verdwaalden vaak verkeren.

Loop het Kromhout verder af.
15
MORF Locatie:Sint Jorisbrug Ter hoogte van de St. Jorisbrug vind je het oude KPN object.
De voorheen prachtige muurschildering van de Spaanse Lucia Alonso werd per abuis vernietigd door een schoonmaakbedrijf. Vanaf eind augustus staat hier het nieuwe werk van de uit Engeland afkomstige MORF.

Nog geen 50 meter verder staat het tweede Stedin object dat kunstenaar Robert Visser transformeerde in een bijzonder abstract Kunstwerk.
16
Robbert Visser Locatie: Kunstminplaats/Schouwburg Kunstmin Vlakbij Schouwburg Kunstmin vind je dit abstracte werk van Robbert Visser.
17
Ton Kraaijeveld Stadskunstenaar Ton Kraaijeveld maakte deze mural op het Energiehuis. Het thema is taalvernieuwing , de tekst heeft betrekking op het hier en nu en heden en verleden.

Hier eindigt je wandeling.
skyline-visual