Wethouder Maarten Burggraaf

2 augustus 2018

Wethouder Maarten BurggraafWie: Maarten Burggraaf
Wat: Enkele maanden geleden geïnstalleerd als wethouder. Met Economie, Financiën en Evenementen in zijn portefeuille hoeft hij zich niet te vervelen. Gaat graag de uitdaging aan om van Dordrecht een nog mooiere stad te
Dordtenaar sinds: 2009

In een eerder interview omschreef u zichzelf als een aanpakker en volhouder. Komen die eigenschappen goed van pas in een stad als Dordrecht?
“Zeker, want er is hier nog genoeg te doen. Als wethouder hoop ik ook bij te dragen aan verbinding, want door samenwerking bereik je de mooiste dingen. We zitten hier voor dit gesprek nu in Het Magazijn: een centrale plek met een restaurant, (pop-up)stores, kunstuitleen en galerie onder een dak. Door detailhandel, horeca en cultuur samen te brengen, ontstaat er reuring en kun je ook kosten delen. Zo’n initiatief kan echter alleen tot stand komen wanneer alle betrokkenen zich lenig opstellen en niet opgeven bij de eerste hobbel op de weg. Die mentaliteit is noodzakelijk in een tijd waarin veel winkels moeten opboksen tegen pure webshops.”

Wat zijn de speerpunten van dit college voor de binnenstad?
“De transformatie van de Spuiboulevard staat hoog op de agenda. Dit gebied kan zoveel mooier! Het begin is er, met de aanleg van de plint waar onder meer Dok Bar & Bites en Zeeblauw zijn gevestigd. Er moet uiteindelijk een goede mix tussen wonen, werken en recreëren ontstaan. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de Dordtse evenementenkalender wordt aangevuld met nieuwe initiatieven.”

U woonde op veel verschillende plekken: Amsterdam, Alkmaar, Breukelen, Hilversum, Utrecht en Rotterdam. Hoe verhoudt Dordrecht zich tot zulke gemeenten?
“Mijn hele familie komt uit Amsterdam. Daar heb ik de eerste jaren van mijn leven doorgebracht. Daarna volgden verschillende verhuizingen, tot ik in 2009 in Dordrecht kwam wonen. Dordrecht is een geweldige stad. Ik noem Dordrecht weleens de geperfectioneerde versie van Amsterdam. Mooie historische gebouwen, terrassen, water, musea en horeca, maar zonder die immense drukte. Of dat gemoedelijke misschien juist verdwijnt op het moment dat Dordrecht nog meer op de kaart komt te staan? Nee, daar ben ik niet bang voor. Toeristen weten ons al steeds beter te vinden, maar dat zal nooit op zo’n massale manier zijn als in de hoofdstad. Door goede contacten tussen ondernemers, organisatoren van evenementen en bewoners hebben we hier een gezonde balans.”

Het is uw ambitie om Dordrecht in de top 5 van meest mkb-vriendelijke steden van Nederland te brengen. Hoe gaat dat lukken?
“Door als gemeente ondernemers optimaal te faciliteren. Een ondernemer met een plan zal altijd met verschillende gemeentelijke eisen en procedures te maken hebben. Wat wij kunnen doen, is dit proces zo makkelijk, snel en duidelijk mogelijk maken. Dat verkleint frustraties bij ondernemers en draagt bij aan wederzijds begrip.”

Tot slot: hoe ziet u Dordrecht over 4 jaar?
“Als een stad die nog meer met het water is verbonden. Onlangs was ik in Kopenhagen. Daar lopen water en land nog veel meer in elkaar door. Er staan veel terrasjes langs de haven en er zijn verschillende plekken waar in het water kan worden gezwommen. Het leverde mij inspiratie op. Daarnaast verwacht ik dat met aanpak van de Spuiboulevard de entree van het stationsgebied tot aan het centrum nog verder is doorontwikkeld. Oh ja: en dat het voormalige pand van V&D een mooie bestemming heeft gekregen. Al met al dus een stad waar bewoners en bezoekers, nog meer dan nu, graag zijn.”

skyline-visual