Energiehuis

Sjoerd van Lee

28 mei 2019

Sjoerd van LeeWie: Sjoerd van Lee

Wat: Sjoerd is geboren en opgegroeid in Dordrecht en woont hier nog steeds met veel plezier. Hij is de basgitarist en zanger van de Dordtse band Scotch, coördinator bij de Dordtse Popcentrale en programmacoördinator van de afdeling muziek bij ToBe. Hij zet zich graag in voor de toekomst van Dordrecht als muziekstad.

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Ja, ik ben opgegroeid in het centrum, in de omgeving van de Grote Kerk. Hier heb ik gewoond totdat ik een jaar of 16 was. Vervolgens ben ik uit huis gegaan en in kraakpanden gaan wonen. Ik wilde al vroeg zelfstandig zijn. Ik studeerde, werkte en betaalde mijn eigen rekeningen. Na vier jaar ging ik samenwonen met mijn toenmalige vriendin in een reguliere huurwoning.”

Hoe kwam je bij de Dordtse band Scotch terecht?
“Al vanaf jongs af aan ben ik geïnspireerd door muziek. Dit is ook de reden dat ik basgitaar ben gaan spelen. Op 14 jarige leeftijd werd gevraagd of ik auditie wilde doen voor Scotch. Dat heb ik toen gedaan, terwijl ik nog niet eens zo goed bas kon spelen. Inmiddels speel ik al weer 17 jaar bij deze band. Scotch speelt party folkmuziek, simpelweg gezegd feestmuziek.

Scotch organiseert al een aantal jaar De Barre Tocht. Dit is een kroegentocht door Dordrecht waarin wij zelf en bevriende bands spelen. Iedereen die ons het hele jaar heeft gesteund, is welkom en op deze manier willen wij voor hen graag wat terug doen. De Barre Tocht vindt jaarlijks plaats op de laatste zaterdag van maart. Dit jaar was de 5e editie.

Op dit moment zijn we druk bezig met de opnames voor ons nieuwe album, wat we in het najaar in Dordrecht zullen releasen. Dat belooft een mooi feest te worden.”

Wat zijn de plannen van de Dordtse Popcentrale?
“Ik ben coördinator van de Popcentrale, samen met mijn collega Geert Teekens. Als artistiek leider, bepaal ik mede de visie, wat we gaan doen in de stad, hoe we dit gaan doen en wat we daarvoor nodig hebben. Verder ben ik verantwoordelijk voor de strategische en operationele aansluiting van de Popcentrale.

Ik vind het ontzettend tof om samen met andere Dordtse muzikanten te bouwen aan een community, waarin we elkaar inspireren. Er zijn zoveel muzikale talenten in Dordrecht, met enorm veel kwaliteiten. Door met z’n allen de creatieve kracht die we hebben te bundelen, kunnen we van Dordrecht een nog mooiere muziekstad maken.”

Heb jij een favoriete Dordtse band?
“Als ik nu één naam noem, doe ik zoveel mensen tekort. Dordrecht heeft heel veel getalenteerde bands en muzikanten. Er zijn genoeg mensen die krachtige en geweldige dingen doen. Ik vind dat we op dit moment nog veel verborgen parels hebben zitten in Dordrecht, denk aan Vera Baldé, Rempejek of Here Today.”

Wat vind jij van het uitgaansleven in Dordrecht?
“De laatste tijd zie je zoveel mooie plekken ontstaan. Neem bijvoorbeeld Het Magazijn, een bruisende plek die een nieuw concept biedt aan Dordrecht. De kroegen waar ik zelf heel graag kom zijn The Hide Away en Café de Vrijheid. Een kroeg zie ik als verlenging van je huiskamer, een plek waar je je thuis voelt. Toch vind ik het juist ook wel leuk als bepaalde plekken een andere insteek hebben, waar je geïnspireerd wordt en nieuwe mensen leert kennen. Dordrecht krijgt steeds meer van dit soort plekken, die een eigen authenticiteit en creativiteit hebben. Het aanbod is breed en er is genoeg diversiteit.”

Hoe zie je de toekomst van de stad Dordrecht?
“Dordrecht Marketing heeft de afgelopen jaren goed hun best gedaan om de branding van Dordrecht te bevorderen op toeristisch gebied. Wij moeten er nu voor zorgen dat de mensen goed worden ontvangen in deze stad. Als je rondloopt in Dordrecht moet het niet alleen opvallen dat het een mooie oude stad is, maar je moet ook gegrepen worden door actualiteit en creativiteit van mensen die in de stad wonen en werken.

Als we door blijven bouwen aan de faciliteiten op cultureel vlak, dan zien mensen dat Dordrecht niet alleen een mooie stad is van buitenaf, maar ook daadwerkelijk een prachtige stad is van binnenuit.”

skyline-visual