Sirio Barone

20 april 2020

Wie: Sirio Barone
Wat: Sirio is geboren en getogen Dordtenaar (met Italiaanse vader en Nederlandse moeder) en erg trots op onze mooie stad. Met zijn klassieke houten rondvaartboot wil hij Dordrecht vanaf de mooie waterkant laten zien. Hij werkt samen met andere Dordtse ondernemers aan leuke arrangementen en is graag met de gemeente in gesprek om Dordrecht vanaf het water meer zichtbaar en levendig te maken.

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Jazeker, ik ben geboren in het oude Gemeente Ziekenhuis op de Bankastraat en opgegroeid op de Oranjelaan.”

Wat vind je leuk aan je werk?
“Naast het rondvaren heb ik altijd een kantoorbaan gehad bij grote bedrijven. Vanaf dit seizoen ga ik me wat meer richten op het varen. Natuurlijk vind ik dit het allerleukst; het is geweldig om gasten Dordrecht vanaf het water te laten zien en te vertellen over de rijke geschiedenis! Het leuke is dat elke vaart bij ons op maat gemaakt is met bijvoorbeeld een ander arrangement en/of opstapplaats en er steeds weer andere gasten aan boord zijn. Hierdoor is iedere vaart anders.”

Zet je je nog verder in voor Dordrecht?
“Sinds we rondvaarten zijn gaan verzorgen hebben we altijd geprobeerd Dordrecht vanaf het water meer zichtbaar en levendig te maken. Naast evenementen die we altijd graag ondersteunen of zelf mede organiseren, zijn we vaak met de gemeente en/of politiek in gesprek om bijvoorbeeld meer passantenplaatsen te realiseren en/of vaarmogelijkheden in de binnenstad.”

Hoe bevalt het als ondernemer in Dordrecht?
“Ondernemen in Dordrecht is ontzettend leuk en er zijn altijd leuke samenwerkingen mogelijk! De laatste jaren zijn er ook veel leuke nieuwe inspirerende ondernemingen bijgekomen.”

Wat vind je van de ontwikkelingen in Dordrecht?
“Er zijn de afgelopen jaren, en nog steeds, veel positieve nieuwe ontwikkelingen in Dordrecht. Wat ik heel goed vind is dat er een Dordrecht Academy komt. Je merkt toch dat veel jongeren tijdens hun studie-tijd Dordrecht verlaten en na het afronden van hun studie niet meer terugkomen om hier te wonen. Hopelijk kan Dordrecht haar ‘’jongeren’ dan meer behouden en ontstaat er nog meer levendigheid in de stad!”

Hoe beleef je de Dordtse haven?
“Dordrecht is echt uniek vanaf het water! Zo staan veel huizen direct in het water, net als in Venetië waar mijn vader vandaan komt. De havens zijn ontzettend mooi en het is ook heel leuk dat je als passant midden in de Dordtse binnenstad kunt aanleggen.”

Wat gaat goed in Dordt en wat kan beter?
“Goed vind ik dat de Dordtenaar positiever is geworden over zijn stad. Minder vind ik nog steeds de grote leegstand in de binnenstad. Hier moet echt een goede visie voor komen om de binnenstad aantrekkelijker te maken, zodat mensen uit de regio graag naar Dordrecht komen.”

Hoe zie jij de toekomst van Dordt?
“Positief! Er zijn veel mooie evenementen, een goede mix van nieuwe en oudere ondernemingen, musea en andere bezienswaardigheden. Mensen van buiten Dordrecht ontdekken de stad steeds meer, zij zijn vaak verrast door hoe mooi en veelzijdig de stad is. Dit zijn volgens mij hele goede ingrediënten voor de stad om zich verder te ontwikkelen!”

‘De Dordtse havens zijn ontzettend mooi en de stad is echt uniek vanaf het water’

skyline-visual