Sinterklaas

29 oktober 2019

SinterklaasWie: Sinterklaas
Wat: Sinterklaas komt ieder jaar naar Dordrecht. Dit jaar vaart hij op zaterdag 16 november de haven binnen en verblijft hij weer in het Sinterklaashuis aan de Steegoversloot.

Geboren en getogen?
Oorspronkelijk kom ik uit de stad Myra in Turkije, daar ben ik geboren. Tegenwoordig verblijf ik in Spanje. Waar precies, dat houd ik liever geheim, want anders wordt de deur daar ook platgelopen. En ja, op mijn leeftijd heb ik mijn rust wel eens nodig. Zeker na de drukke pakjestijd rondom mijn verjaardag op 5 december.

Wat kunnen we verwachten van de intocht?
Omstreeks 12 uur komen de Pieten en ik met de boten ‘Pakjesboot 78 en 40’ de Kuipershaven binnenvaren. Ik heb begrepen dat we daar worden ontvangen door burgemeester Kolf en Jong Jubal. Vervolgens maken we een ronde langs de haven en door het centrum met als hoogtepunt een spectaculair feest op het Scheffersplein.

Wat is er te doen in het Sinterklaashuis?
Na mijn aankomst in Nederland nemen de Pieten en ik intrek in het Sinterklaashuis. We vinden het erg fijn dat het huis aan de Steegoversloot weer gebruikt kan worden voor ons verblijf. Je kunt mij en de Pieten daar bezoeken en een kijkje nemen in het gehele huis. Van de bakkerij, tot de spelletjeskamer, pakjeskamer, slaapkamer en de disco. Let wel op, want die vrolijke Pieten van mij kom je werkelijk overal tegen.

Waarom geeft u cadeaus weg op uw eigen verjaardag?
Kinderen vinden het heerlijk om cadeautjes te krijgen en ik vind het heerlijk om ze weg te geven. Dus besloot ik om op mijn eigen verjaardag voortaan kinderen blij te maken. En uiteindelijk zijn al die blije gezichtjes dan voor mij weer het mooiste cadeau.

Wat vindt u het mooiste plekje in de stad?
In Holland’s oudste stad voel ik me erg prettig. Het eerste Sinterklaashuis aan de Nieuwstraat heeft bij mij toch wel een speciaal plekje. Vroeger was het een oude Latijnse school en nu is Cinema The Movies er gevestigd. Vooral de historische locatie vlakbij de Statenzaal in het Augustijnenklooster vind ik bijzonder, omdat dit een belangrijke plek in de geschiedenis van Nederland heeft. Willem van Oranje werd hier ooit benoemd tot stadhouder tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering. Daarnaast vond ik het heerlijk om even tot rust te komen in de Kloostertuin die achter het huis zat.

“Het eerste Sinterklaashuis aan de Nieuwstraat is voor mij een bijzondere plek”

skyline-visual