Bistro La Bohème

Ron en Jackie van de Merwe

9 december 2019

Ron en Jackie van de MerweWie: Ron en Jackie van de Merwe
Wat: Ron en Jackie zijn echte Dordtenaren met hart voor de stad Dordrecht. Eerder dit jaar hebben ze bistro La Bohème geopend, een sfeervol restaurant aan de Steegoversloot.

Geboren en getogen in Dordrecht?
Ron is opgegroeid op nog geen steenworp afstand van Brokking en Jackie is geboren in de Gouverneurstraat, waar vroeger nog een badhuis zat. Ze hebben elkaar leren kennen in de Crimpert Salm, waar ze destijds werkten. Jackie in de bediening en Ron als kok (in opleiding). Uiteindelijk zijn ze daar ook getrouwd.

Waarom samen een bistro beginnen?
Ron runde al zo’n vijftien jaar samen met zijn ouders brasserie “Het Vrolijke Schaap” in Oudenbosch en Jackie had al ruim tien jaar cafetaria ‘Onder de Molen’ tegenover het Energiehuis. Ron: “Door de drukte van twee zaken en catering die Jackie erbij deed, zagen we elkaar bijna niet meer. Dus we besloten dat we iets samen moesten gaan opstarten. We hadden allerlei plannen en toen kwam dit pand ineens vrij. Een bistro runnen is ideaal om te doen samen. We worden zo positief ontvangen, daar zijn we echt heel dankbaar voor.”

Wat is voor jullie belangrijk bij de opzet?
“We hebben het zo ingericht dat de bistro een huiskamersfeer heeft en mensen echt bij ons komen eten. Mensen komen als gast binnen en moeten het gevoel hebben dat ze als vrienden weggaan. We doen wat we leuk vinden en dat merk je als gast. Ik vind het leuk om mensen een goede avond te bezorgen en Ron heeft passie voor koken”, vertelt Jackie enthousiast. Ron vult aan: “We doen eigenlijk wat we thuis al deden voor vrienden en familie, maar dan wat drukker. Dat is voor ons belangrijk, want het moet voelen als thuis. Daarnaast hebben we een goedlopend team in de afwas en bediening, zij zijn erg belangrijk voor het succes van de zaak.”

Wat is jullie specialiteit?
“Ron heeft gewerkt bij restaurant Markzicht. Oesters en kreeft waren vroeger specialiteiten van “Visrestaurant Marktzicht” van Johan van Boudestein aan de Varkenmarkt. Hij is een aantal jaren geleden met pensioen gegaan. We hebben hem gevraagd of hij het leuk zou vinden als wij ze zouden gaan doen en zodoende zijn het nu dus onze specialiteiten (met referentie naar de naam Marktzicht). De kenners komen er speciaal voor naar ons toe en bij nieuwe mensen bevalt het ook heel goed. Verder hebben we vegetarisch en vegan op het menu staan en dat wordt heel goed ontvangen. De kaart wisselt eigenlijk geregeld, vaak al wekelijks. En we hebben een speciaal Chefs menu, een verassingsmenu waarbij je kennis kunt maken met allerlei gerechten. En heb je een intolerantie of allergie, dan denken we graag met je mee. We vinden het belangrijk om met Dordtse ondernemers samen te werken. Zo hebben we veel wijnen van Rood, Wit en Rose, koffie van De Stadsbranderij, likeur van Rutte, gebak van Francis Lunch & Baked Goods en biologische groenten, salade en de bekende oesterzwammen op koffiedik van Patrick van het Kwekersgilde. Samen ben je sterker dan alleen!”

Oesters en kreeft waren vroeger specialiteiten van “Visrestaurant Marktzicht” van Johan van Boudestein aan de Varkenmarkt. Hij is een aantal jaren geleden met pensioen gegaan. We hebben hem gevraagd of hij het leuk zou vinden als wij ze zouden gaan doen en zodoende zijn het nu dus onze specialiteiten (met referentie naar de naam Marktzicht) Ook heb ik daar gewerkt en niet mijn Studie afgerond. Dat heb ik gedaan bij restaurant De Gieser Wildeman in Noordeloos.

Wat vinden jullie van de ontwikkelingen in het centrum?
“De ontwikkelingen in het centrum gaan positief vooruit. De diversiteit in de stad gaat de goede kant op. Er zijn al heel veel mooie nieuwe zaken opgezet. Wij zouden het leuk vinden als er nog wat meer kleinschalige horeca opgezet zou worden. Toeristen willen vooral de kenmerkende Dordtse zaakjes zien. En daar kunnen er echt nog wel een paar van bijkomen. Ook de gemeente denkt mee en is bezig met verbeteringen voor de toekomst, zoals het soepeler omgaan met vergunningen. Nu is de tijd voor ondernemers of koks om de stoute schoenen aan te trekken en iets op te gaan zetten. Zoek een leuk pandje, eventueel een investeerder en ga in onderhandeling met de gemeente. Er is animo genoeg.”

Wat zijn jullie favoriete Dordtse plekken?
“We zitten graag op het Drierivierenpunt, vanaf het terras bij Het Bolwerck heb je een prachtig uitzicht. We eten zelf graag bij Bistro Twee33, komen vaak bij Het Magazijn, Bluebirds in the Backyard, De Vergulde Lampet en Buddingh. Daarnaast vind je ons veel aan de andere kant van Dordrecht, in het natuurgebied De Elzen. We wandelen daar graag met onze honden. Het is zo mooi als de zon daar op komt, dan kom je helemaal tot rust. En we willen nog zoveel zaken bezoeken, maar hebben daar eigenlijk te weinig tijd voor. Ferdinands, De Stroper en een Cubaan die in zijn huiskamer op De Vest kookt, staan bovenaan het lijstje. Dordt is zo’n mooie historische stad. Wij zijn echt wel Dordtenaren die hun stad kunnen waarderen. En andersom de Dordtenaren ons gelukkig ook!”

skyline-visual