Rick Naaktgeboren

22 januari 2020

Rick NaaktgeborenWie: Rick Naaktgeboren
Wat: Rick is geboren in Dordrecht en heeft hier altijd gewoond, voornamelijk in en rond het centrum. Als opgavemanager Levendige Binnenstad richt hij zich op de ontwikkeling en verbetering van het centrum. Daarnaast is hij projectleider 800 jaar stad en druk bezig met alle initiatieven rondom dit grootse feest.

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Ik ben geboren in de Havenstraat, tussen de Rozenhof en het Onderwijsmuseum. Deze huizen bestaan inmiddels niet meer. Vervolgens naar Dubbeldam verhuist en opgegroeid. Daarna heb ik in de binnenstad gewoond boven Café Scheffers. Nu wonen we, ook voor de kinderen, even net buiten het centrum en dat bevalt prima.”

Wat zijn de ontwikkelingen en plannen voor de binnenstad?
“Er is al heel veel geïnvesteerd in onder andere de voorzieningen en evenementen. Het is vooral belangrijk om in gesprek met de ondernemers en eigenaren te kijken naar wat er nodig is. De bewoners betrekken we er ook bij. Zo werken we aan een gezamenlijke visie hoe de binnenstad er over vijf tot tien jaar uit moet komen te zien.

In de binnenstad zien we mooie ontwikkelingen zoals de verkoop van het V&D pand, waar onderin de plint horeca en winkels worden gevestigd en erboven appartementen. Daarnaast worden er appartementen ontwikkeld boven de oude Wibra en de fietsenzaak van Van Eijnsbergen. Mooie plannen voor de Voorstraat. En niet te vergeten, Dordts monument Lindershuis wordt compleet verbouwd tot luxe hotel.

Op dit moment zijn er nog op twee plekken in de binnenstad waar asfalt ligt, namelijk op de Vest en de Visbrug. Dit wordt aangepakt en opnieuw ingedeeld. Ook willen we het water nog meer betrekken bij het centrum. De Voorstraathaven is al open gegaan, waardoor er nu meer vaarverkeer door de binnenstad kan komen en dat zorgt weer voor meer dynamiek en sfeer.”

Wat kunnen we verwachten rondom 800 jaar stad?
“De verjaardag van de stad moet een echt volksfeest worden en we hopen 75% van de inwoners erbij te betrekken. Er wordt een magazine gemaakt dat huis-aan-huis wordt verspreid en er zijn tal van initiatieven opgezet.

In iedere wijk komt er een wijkfeest, onderwijsinstellingen hebben plannen ingediend die we gaan belonen, er komt een feest rondom 100 jaar Sportpark Reeweg en het ISU World Cup Shorttrack staat in het teken van 800 jaar stad. We gaan flink uitpakken tijdens Big Rivers. Het Statenplein krijgt dit jaar weer een mooi programma, er komt een Latin stage bij voor meer diversiteit en een volksopera van Hollands Diep over ‘Maria de keizerin van Dordt’.

In het najaar kunnen we ook nog eens de grootste tentoonstelling ooit ‘In het licht van Cuyp’ verwachten in het Dordrechts Museum. Er zijn meer dan 100 initiatieven ingediend, waarmee we na de officiële opening op 5 februari naar buiten treden. Daarnaast vieren we dit jaar ook 75 jaar bevrijding en is er 5 mei een groot feest op het Statenplein met live muziek. Al met al wordt dit een heel feestelijk jaar.”

Hoe zie je de toekomst van de stad Dordrecht?
“Vanuit de gemeente is er de laatste 20 jaar al ruim 500 miljoen euro besteed aan de binnenstad en 100 miljoen aan cultuur en we blijven investeren. Onze ambitie voor Dordrecht is om dit jaar 20.000 nieuwe inwoners aan te trekken, 10.000 nieuwe woningen te realiseren en 4.000 banen erbij te krijgen.

We zien vooral dat er veel toeristen naar de stad komen, maar dat het bezoek uit de regio nog wat achterblijft. Hier willen we ons nog wat meer op gaan richten. Ik heb in ieder geval alle vertrouwen in de toekomst van deze prachtige stad en zet mij hier dan ook graag voor in.”

skyline-visual