Kerstmarkt

Organisatie Kerstmarkt Dordrecht

2 december 2018

Team KerstmarktWie:

  • Claudia Blomert
  • Wilma de Prie
  • Corinde den Toonder
  • Luciana Luca

Wat:
Binnen Dordrecht Marketing zetten deze evenementencoördinatoren alles op alles om de komende editie, van 14 tot en met 16 december, wederom tot een succes te maken.

Dordrecht Kerstmarkt door de ogen van…

Het organiseren van een driedaags evenement dat bijna 400.000 bezoekers trekt, doe je er niet even bij. Integendeel: dat vergt bijna het hele jaar door aandacht. Een inmiddels geoliede machine zorgt ervoor dat de Kerstmarkt in Dordrecht elk jaar weer staat als een huis.

Op welk moment van het jaar beginnen jullie aan de Kerstmarkt te denken?
Claudia: “Het is eigenlijk een doorgaand proces. Is er een editie achter de rug, dan volgt niet lang daarna de evaluatie. We laten het hooguit een maandje bezinken. In februari is het alweer een kwestie van nieuwe ideeën bedenken, aanpassingen doen in het concept en de programmering en een planning maken voor de volgende Kerstmarkt.” Corinde: “Bij anderen komt dat soms best gek over. In de zomer benaderen wij partijen al voor deelname. Op het moment dat de mussen van het dak vallen, krijgt iemand dan een telefoontje over de Kerstmarkt. Dat is natuurlijk even schakelen. Om alles in december goed neer te kunnen zetten, is het echter nodig om ruim op tijd te beginnen.” Luciana: “Achter de schermen gebeurt meer dan je denkt.

We hebben een heel lange actielijst, dus dan kun je niet wachten tot het einde van het jaar. De Kerstmarkt is middenin de stad. We hebben te maken met bewoners, winkeliers, horeca, hulpdiensten, vergunningaanvragen, veiligheid, bereikbaarheid et cetera. We voelen ons te gast in de binnenstad en doen onze uiterste best om bewoners zoveel mogelijk te ontlasten en ondernemers zoveel mogelijk mee te laten profiteren. We gaan ervoor om alle betrokkenen een succesvolle en veilige editie te laten beleven.”

Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie?
Wilma: “Het is heel divers: van een verkeersplan tot nadenken over het concept, welke artikelen passen bij een kerstmarkt, programmering, partners zoeken, marketing. Maar soms ook heel praktisch: van paaltjes verwijderen op straat tot zorgen dat alle lampjes in de kramen het doen. Uiteindelijk moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Deelnemers, plaatselijke horeca, gemeente, winkeliers, bewoners, nood- en hulpdiensten: er spelen honderden belangen. Juist het afwegen van al die belangen en daarin tot een goede mix zien te komen, is een heel uitdagend aspect van ons vak.” Claudia: “Er zijn heel enthousiaste betrokkenen die het mogelijk maken dat dit mooie, maar ook complexe evenement elk jaar een succes wordt. We zijn heel trots op het team dat ons helpt.”

Dordrecht is natuurlijk de oudste stad van Nederland. Draagt dat historische aspect als decor bij aan de sfeer van de Kerstmarkt?
Luciana: “Zeker, daar ben ik van overtuigd. De historische binnenstad zorgt voor een extra dimensie. Bij een kerstmarkt draait veel om sfeer, gezelligheid, verbroedering en saamhorigheid. In het centrum van de stad worden die zaken tijdens het evenement uitvergroot.” Wilma: “Het mooie is ook dat de Kerstmarkt een brede doelgroep aanspreekt. Een gezin kan zich er vermaken, een stelletje, een groep vrienden, collega’s of een ouder echtpaar.

Op de Kerstmarkt is echt iedereen welkom. We ontvangen ook steeds meer buitenlandse bezoekers. Vorig jaar telden we op 1 dag al 75 touringcars, en dat was nog niet alles. Mensen uit heel Nederland komen naar Dordrecht voor de Kerstmarkt, maar ook uit België en Duitsland. Inmiddels is het aantal buitenlandse bezoekers naast de vele Belgen zo groot, dat wij de omroepberichten voortaan ook in het Engels vertalen.” Corinde: “We laten bezoekers aan de Kerstmarkt graag zien hoe mooi en bijzonder de stad is, zodat ze ook graag een keer terugkomen. De stad biedt een prachtig decor voor de Kerstmarkt, en andersom is de Kerstmarkt een prima gelegenheid om te laten zien hoe mooi de stad is. Dordrecht heeft geen Kerstmarkt, maar wordt een Kerstmarkt. Dat is ons geheim.”

Wat kunnen bezoekers tijdens de komende editie allemaal verwachten?
Claudia: “Natuurlijk zijn er weer heel veel kraampjes en tenten, waar standhouders uiteenlopende producten en etenswaren aanbieden. Er is een zeer uitgebreid muziekprogramma, verdeeld over diverse podia en speelplekken, en volop straattheater. Iedereen kan weer op de foto met de Kerstman, zijn slee en rendier. Voor kinderen zijn er onder meer een interactief kerstcircus, de levende kerststal en een bijzondere kersttheatervoorstelling. Nieuw is de kerstkaraoke. Een mooie aanvulling op de Christmas Sing-a-long, al jaren een hoogtepunt. Bij de bibliotheek komt een podium te staan waar een dj op verzoek kerstliedjes draait; iedereen kan er zijn of haar favoriet aanvragen. Kortom, er is van alles te doen. Maar als mensen gewoon lekker willen rondwandelen in de echte kerstsfeer kan dat natuurlijk ook.”

skyline-visual