Lennart Lenskens

28 augustus 2019

Lennart LenskensWie: Lennart Lenskens

Wat: Lennart Lenskens is festivalorganisator en initiatiefnemer van Dordrecht Pride. Daarnaast werkt hij al jarenlang bij het VVV-kantoor.

Geboren en getogen?
Oorspronkelijk kom ik uit Alblasserdam. Ik heb ook nog een tijdje in Hilversum gewoond, want mijn vorige vak was cameraman voor de televisie. In 2002 ben ik naar Dordrecht verhuisd, omdat ik van deze stad houd en het is een prachtige stad.

 

Waar staat Dordrecht Pride voor?
We staan met een positief krachtig signaal voor de LHBT-acceptatie. Dordrecht Pride (6 & 7 september 2019) is een evenement dat voor iedereen leuk is, niet alleen een feestje voor de LHBT’ers. We organiseren het voor de stad, zodat het iedereen aanspreekt. Met elkaar hebben we een gezellig feest en vieren we de diversiteit. We stralen hiermee uit dat iedereen mag zijn wie hij of zij is.

“Dordrecht Pride is een evenement dat voor iedereen leuk is”

Wat kunnen we verwachten van Dordrecht Pride?
Op vrijdag beginnen we met een Summer Drijf-in. We gaan film kijken in opblaasflamingo’s op het water. Zaterdag is de Pride Walk, dat is een tocht waarin we met z’n allen laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. De burgemeester loopt voorop en daar zijn we erg trots op. De Pride walk start op het Scheffersplein en dan via de Pottenkade, die mag niet ontbreken natuurlijk, langs de Grote Kerk, Voorstraat, Achterom en uiteindelijk komen we uit op het Beverwijcksplein. Daar treed Bonnie St. Claire op en gaan we meezingen met haar geweldige liedjes! Met verschillende optredens en activiteiten gaat het feestje nog tot laat door, met als hoogtepunt Esther en Anita van de Dolly Dots.

Waarom is Dordrecht Pride belangrijk voor de stad?
Wij merken dat de acceptatie niet zo ver is als we zouden willen. Vorig jaar hebben we ook een aantal anti-homo geweldsincidenten gehad. Er werden zelfs regenboogvlaggen in brand gestoken. Je moet jezelf kunnen zijn, bijvoorbeeld binnen sport of op de werkvloer. We laten op een positieve manier zien wie we zijn en dat vieren we met elkaar.

Wat vind jij het mooiste plekje in de stad?
Dordrecht kent natuurlijk heel veel mooie plekken, maar wat ik een erg bijzondere plek vind is bij het Groothoofd, waar de drie rivieren samenkomen. Dat geeft een groots en ruimtelijk uitzicht. Daar komt oud en nieuw samen. Je voelt dat de oude stad daar begint. Toen ik nog in de binnenstad woonde liep ik daar vaak met de hond.

Zijn er volgens jou verbeterpunten?
Ik denk dat Dordrecht best wat vooruitstrevender kan zijn in nieuwe initiatieven. Het kan ook allemaal iets hipper op sommige gebieden. Bijvoorbeeld nu met Dordrecht Pride, op landelijke roze evenementen staan ondernemers in de rij. Hier zijn we op dit gebied misschien iets te voorzichtig. Er heerst nog iets teveel de eilandmentaliteit.

skyline-visual