Juno de Nachtburgemeester

2 oktober 2018

Juno de NachtburgemeesterWie: Juno de Nachtburgemeester

Wat: In 2014 werd Juno benoemd tot nachtburgemeester van Dordrecht. Sindsdien houdt hij zich bezig met het promoten van de stad. Behalve dat, probeert hij ook zijn bijdrage te leveren aan het verbeteren van het Dordtse uitgaansleven.

Geboren en getogen in Dordrecht?
“Jazeker, ik ben geboren in het oude Rooms-Katholieke ziekenhuis in het centrum en heb hier altijd gewoond. De enige uitzondering was op mijn zeventiende, toen ik tien maanden in Amerika woonde. Voordat ik vertrok, had ik wel een voorliefde voor Dordt, maar toen ik terugkwam, zag ik ook écht de potentie.”

Wat houdt het nachtburgemeesterschap in?
“Uiteraard speelt het promoten van Dordrecht een grote rol, zowel binnen als buiten de stad. Pas toen ik zo’n twee jaar actief was als nachtburgemeester, vroeg een vriend waar ik om herinnerd wilde worden. Destijds organiseerde ik hier en daar wel wat dingen, maar het kon naar mijn gevoel veel beter. Ik herpakte mezelf en dacht na over wat het volgens mij moest zijn. Vroeger ging ik naar de nieuwjaarsborrel voor het feestje, nu heb ik echt een doel. Zo sprak ik dit jaar met een wethouder over het Monument Festival dat moeite heeft een locatie te vinden. Ik wil graag aantonen dat het makkelijker is om bij de politiek te komen dan je denkt.”

Heb je ook contact met burgemeester Wouter Kolff?
“Ik heb zijn nummer, dus ik heb alle vrijheid om met hem te appen. We hebben altijd heel leuk contact. Een stad als Dordrecht heeft een toegankelijke burgemeester als Wouter nodig. Wat ik zo top vind, is dat hij in zijn eerste maanden langs alle wijken ging om de mensen aan te horen. Wat is er belangrijker om als burger van een stad het gevoel te hebben dat je gehoord wordt? Daarom is het overigens goed dat je een nachtburgemeester hebt, zodat je ook gehoord wordt wat betreft het uitgaansleven.”

Hoe ziet een ideale avond er voor jou uit?
“Een aantal zomers geleden bedachten we met een groepje dat dinsdag de nieuwe zaterdag is. We vieren de dinsdag dus alsof we de volgende dag vrij zijn. Meestal drinken we eerst iets in het stadscafé en gaan we daarna naar de kroeg die het laatst open is. Zodra de luiken dichtgaan, drinken we nog wat bij iemand thuis of gaan we langs een shoarmatent. Ik vind het wel erg jammer dat we nog steeds geen nachtwinkel hebben in Dordt. Dat je daar nog een zak chips of een diepvriespizzaatje koopt, wanneer de kroeg dichtgaat.”

Nog verbeteringen voor het Dordtse uitgaansleven?
“Ik denk dat alles altijd beter kan en klaag vaak uit pure passie. Je klaagt dan ook alleen over de dingen waarvan je houdt. We zijn goed op weg met veel horecagelegenheden die een eigen identiteit creëren. Toch kan het volgens mij veel breder, er zijn nog genoeg nichemarkten die interessant zijn. Ik wil eigenlijk zoveel mogelijk. Ook lees ik in de krant vaak over het woningtekort in Nederland. In Dordt zie ik veel kantoorpanden omgebouwd worden tot woningen. Dat is iets positiefs: we krijgen meer mensen, waardoor we meer publiek gaan creëren. We moeten hiervoor mensen tussen de 25 tot 35 jaar aantrekken. Dat zijn voornamelijk mensen
die werken en in het weekend ook een biertje
willen, toch? Als we die groep hiernaartoe halen, gaat het helemaal goed komen.” •

skyline-visual