Dordrechts Museum tuin

Burgemeester Wouter Kolff

2 oktober 2018

portret Burgemeester Wouter KolffWie: Wouter Kolff
Wat: Iets meer dan een jaar is Wouter Kolff burgemeester van de gemeente Dordrecht. Hij groeide op in de Hoekse Waard en Rotterdam en ging daarna rechten studeren in Utrecht. Na zeven jaar werkzaam te zijn geweest als kandidaat-notaris ging hij in 2010 de politiek in en werd wethouder in Nieuwegein. Van 2012 tot 2017 was hij burgemeester van Veenendaal en op 13 september 2017 werd hij burgemeester van Dordrecht.

Hoe bevalt Dordrecht u?
“Het is uiteraard wennen als burgemeester en zo’n eerste jaar is een intensief jaar. Voordat ik solliciteerde voor deze baan zijn mijn vrouw en ik een paar keer in Dordrecht geweest. De stad voelde meteen goed. Dat is natuurlijk erg belangrijk omdat je werkplek ook meteen de woonplaats wordt. Je wordt een onderdeel van de samenleving. Ik kan zeggen dat we het erg naar ons zin hebben.”

Wat vindt u van de stad en de mensen?
“Dordrecht en de mensen zijn erg eigen. Dordtenaren zijn direct, maar daar hou ik van, want zo ben ik zelf ook. Er is ook een calvinistische inslag, de mensen zijn bescheiden en
dat maakt het tot een mooie mix. Wat ik erg bijzonder vind, is dat er zoveel grote evenementen worden georganiseerd. Al die evenementen draaien op zoveel inzet van vrijwilligers.”

In welke mate bent u zelf betrokken bij die evenementen?
“Ik ben verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens deze evenementen. Maar ik ben ook betrokken geweest bij The Passion naar Dordrecht halen. De stad en de gemeente moeten zich veel meer op de kaart gaan zetten als toeristische trekpleister. We mogen onszelf veel meer laten zien. Het is heel gewoon om een dagje of weekend naar Maastricht te gaan, maar velen weten niet dat een dagje Dordrecht minstens zo leuk en interessant is. Dat gaan we naar buiten toe meer verkopen. The Passion, de grootste kerstmarkt van Nederland die ieder jaar in Dordrecht wordt gehouden, Dordt in Stoom en Big Rivers hebben daar een groot aandeel in. Dordtenaren mogen wat bescheidenheid verliezen. We mogen trots zijn op
onze stad en dat ook uitstralen naar buiten.”

Hoe ziet u de toekomst en economische groei?
“Dordrecht is de oudste stad van Holland. Het is een historische stad met een goede mix van culturele voorzieningen, horeca, gezellige terrassen en aantrekkelijke winkels. De Voorstraat is hierin uniek met talloze mooie gevels. Het is een illusie om nul leegstand te hebben in een winkelgebied, maar door meer als toeristische stad naar buiten toe te treden, komt er meer winkelpubliek.”

Hoe ziet een werkdag van Wouter Kolff eruit?
“Ik zeg altijd dat geen enkele dag hetzelfde is. Meestal zijn maandag en dinsdag overlegdagen vol met vergaderingen met onder andere het college en de raad. De dagen erna zijn altijd anders. Er zit een grote afwisseling in mijn werkzaamheden. Vanmorgen was ik op een basisschool waarbij de kinderen alles aan me mochten vragen. Ze waren voornamelijk onder de indruk van mijn grote schoenmaat. Dat is leuk, net zoals 100-jarigen bezoeken, echtparen die 65 jaar getrouwd zijn. Maar er zitten ook tragische werkbezoeken bij. Toch merk ik als burgemeester je echt iets kan betekenen als je luistert en steun biedt. Het is belangrijk om zichtbaar te zijn voor de mensen. Het liefste ben ik de hele dag buiten om te ervaren wat er leeft, maar dat gaat helaas niet.”

Hoe ziet u de toekomst en economische groei?
“Natuurlijk naar 10 november, de start ‘Ode aan de Synode’ in de Augustijnenkerk waar Koning Willem-Alexander bij aanwezig is. Dat is bijzonder, en hopelijk staan de mensen rijen dik langs de weg. Maar ik kijk ook uit naar de andere festiviteiten rondom de Synode. En uiteraard volgend jaar The Passion. Aan Nederland laten we dan zien wat Dordrecht is, waar we voor staan en hoe mooi Dordrecht is. Een stad waar we trots op zijn.” •

skyline-visual