Ary Scheffer

11 juni 2020

Ary ScheffersWie: Ary Scheffer
Wat: De romantische kunstschilder Ary Scheffer (1795-1858) woonde en werkte in Frankrijk. Na zijn overlijden heeft men in zijn geboorteplaats Dordrecht een monument voor hem opgericht.

Geboren en getogen?
Ik ben geboren in Dordrecht en afkomstig uit een kunstenaarsfamilie. Mijn vader was beroepsschilder en mijn moeder was kunstschilder. Daarna zijn we met ons gezin nog vele malen verhuisd en heb ik op plekken gewoond als Den Haag en Amsterdam, waar mijn vader een jaar hofschilder van koning Lodewijk Napoleon is geweest. Na zijn overlijden verhuisden wij naar Brussel en uiteindelijk Parijs waar ik de rest van mijn leven heb gewoond. Overigens bezocht ik geregeld Nederland voor mijn werk.

Kunt u wat over uw werk vertellen?

Ik ben begonnen met het schilderen van portretten en interieurs. Zo heb ik ook veel portretten geschilderd van hooggeplaatste en beroemde personen. Later veranderde mijn hoofdthema’s in historische, Bijbelse en literaire voorstellingen. Ook heb ik het werk van Rembrandt, de grote meester van de Nederlandse barok bestudeert. Mijn manier van schilderen is door het wonen in Parijs wel beïnvloed, van Hollandse romantiek tot de Franse school.

Wat is uw favoriete museum?

Het Dordrechts Museum is één van de oudste musea van ons land en heeft een prachtige collectie. Ik zit er graag in de tuin om te genieten van de mooie oude platanen. Het museum
heeft een indrukwekkende verzameling schilderijen van de zestiende tot en met de negentiende eeuw, met topstukken van meesters. Daarnaast bezit het een fraaie verzameling moderne en hedendaagse kunst. Het museum heeft ook een grote collectie schilderijen, tekeningen, prenten en beelden van mijzelf. Mocht je in Parijs zijn, bezoek dan eens het Musée de la Vie romantique dat in mijn voormalige woonhuis is gevestigd. Daar vind je ook een deel van mijn werken.

Wat vindt u het mooiste plekje in de stad?
Dat is uiteraard het naar mij vernoemde Scheffersplein. Vroeger heette dit plein De Beurs, want op het plein stond het beursgebouw. Later werd dit Het Marcktveld, met een vleeshal waar slagers hun waren verkochten. Uiteindelijk is dit gebouw gesloopt en is het plein verder verbreed tot het huidige horecaplein. Wat ik zo mooi vind is het prachtige zicht op de haven en de Wijnbrug, omgeven door oude panden met mooie gevels.

“Vroeger stond op Scheffersplein een beursgebouw dat later een vleeshal werd.”

skyline-visual