Antoin Peeters

2 april 2019

Antoin PeetersWie: Antoin Peeters

Wat: RTL-presentator Antoin Peeters woont sinds 2006 met erg veel plezier in Dordrecht. Wij vroegen hem naar zijn visie over ons mooie eiland.

Je komt zelf niet uit Dordrecht. Hoe ben je hier terechtgekomen?
“Klopt, ik ben geboren en getogen in Middelburg. Daar woonde ik tot mijn zeventiende, totdat ik Journalistiek ging studeren in Tilburg. Mijn vrouw is daarentegen wel een echte Dordtenaar. We hebben in veel verschillende steden door het land gewoond. Uiteindelijk wilde mijn vrouw graag terug naar het eiland en besloten we in Dordrecht te gaan wonen. Dat is inmiddels dertien jaar geleden en we wonen hier nog steeds met ontzettend veel plezier.”

Je werkt in Hilversum. Vind je het niet vervelend om iedere dag heen en weer te gaan?
“Als er iets groots gebeurt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk in Hilversum zijn. De afstand kan in dat geval wel eens irritant zijn. Toch vind ik het wel lekker. Ik heb een druk bestaan met mijn baan, gezin, al mijn hobby’s en andere bezigheden. Dat ene uurtje sluit ik mezelf op in mijn auto en heb ik even een moment voor mezelf. Daarnaast rijd ik vaak buiten de spits om, dat is natuurlijk ook voordelig. Ook zit je in Amsterdam en Hilversum midden in de grote mediawereld. Dan is het ook lekker om even uit dat wereldje te ontsnappen.”

Waar geniet je van als je door onze binnenstad loopt?
“Uiteraard geniet ik ontzettend van het havengebied. Denk aan het Maartensgat of het gebied rond de Grote Kerk en richting het Groothoofd. Mensen die ik hier wel eens uitnodig, weten werkelijk niet wat ze zien: zo mooi, pittoresk en levendig. Maar wat ik zelf verrassend vind, is dat het deel van het station naar de binnenstad is opgeknapt. Er is veel meer horeca bijgekomen en het is nu een stuk levendiger. Dat was vijf jaar geleden nog een sfeerloos stuk. Nu kom je vrijwel meteen gezellig de stad in. Dat vind ik erg knap en gewaagd om zo’n locatie aantrekkelijk te maken.”

Wat is voor jou de absolute parel?
“Het klinkt misschien cliché, maar ik denk toch het Groothoofd. Dat is eigenlijk het mooiste plekje van Dordrecht, met de poort en het drierivierenpunt. Ik vind het zo’n unieke plek en het is zo anders dan wat andere steden hebben, een klein stukje Dordrecht vol historie. Het is waar veel toeristen naartoe gaan, maar waar Dordtenaren eigenlijk te weinig komen. Geen idee waar dat aan ligt, maar het wil nog niet vlotten. Misschien kan het aanbod qua horeca nog een stuk aantrekkelijker.”

Wat zijn volgens jou verbeterpunten?
“Ik vind dat we ongelooflijk mooie parken hebben in Dordrecht. Zelf woon ik vlakbij het Merwestein Park, waar ik ontzettend graag kom. Ik zou het leuk vinden als er iets meer georganiseerd werd. In Amsterdam leven mensen echt in het park. Als het straks mooi weer is, zie je iedereen uitrukken naar het Vondelpark om bijvoorbeeld te picknicken.
Dat zie je bij ons eigenlijk te weinig. Ook mag de Voorstraat van mij een opknapbeurt krijgen. In iedere andere stad is de centrale winkelstraat de mooiste winkelstraat met de belangrijkste winkels. Dat mist in de Voorstraat en dan met name in het middenstuk. Daarnaast hoop ik dat Dordt niet doorslaat in zijn evenementen- en toeristenbeleid. Het moet straks geen onleefbare stad gaan worden. Het moet een mooie balans blijven tussen inwoners en toeristen. Die is er nu wel, maar het kan snel gaan. Daar moeten we voor waken.”

Hoe zie je de toekomst voor je? Ben je van plan om in Dordrecht te blijven wonen?
“Zeg nooit nooit, maar ik kan op dit moment geen enkele reden bedenken om Dordrecht te verlaten. Toen ik hier kwam wonen vond ik het ‘wel oké’. Inmiddels is de stad op alle
fronten opgeknapt en het is er fijn wonen. Je zit dan wel in de Randstand, maar toch nog in de luwte van de grote drukte. Daarnaast hebben we veel familie in Zeeland en Noord-Brabant, dus voor ons sociale leven is het mooi centraal gelegen.”

skyline-visual